1 Temmuzda İSG Herkes İçin Zorunlu

çalışma değişti

1 Temmuzda İSG Herkes İçin Zorunlu

 

Halihazırda İSG personeli çalıştırma yükümlülüğü;

  • Tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerlerinin tamamında,
  • Az tehlikeli iş yerlerinden ise 50 ve üzeri çalışanı olanlar için hâlen yürürlükte bulunuyor.

 

50’den az çalışanı olan (1-49 arası) az tehlikeli iş yerleri ile kamu kurum ve kuruluşları için İSG personeli (iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi) çalıştırma yükümlülüğü 1 Temmuz 2016’da başlıyor.

Bu işyerlerinde diğer sağlık personeli (hemşire, sağlık memuru) görevlendirme zorunluluğu bulunmamaktadır.

Sadece 1 çalışanı bile olsa; 50’den az çalışanı olan az tehlikeli iş yerlerinde 1 Temmuz 2016 itibariyle iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirilmemesi halinde 13 bin lirayı geçen idari para cezası uygulanıyor. Bu durumda;

İş güvenliği uzmanı görevlendirilmemesi hâlinde her ay için 6.511 TL
İş yeri hekimi görevlendirilmemesi hâlinde her ay için 6.511 TL

görevlendirmenin yapılmadığı her ay için ayrı ayrı olmak üzere, aylık 13.022 TL ceza uygulanacak. 

 

“Benim iş yerime kim bilir ne zaman denetime gelirler…” diyen işverenlerimiz için kötü bir haberimiz var. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İSG Katip sisteminden görevlendirme yapan ve yapmayan iş yerlerini internet ortamında tespit edebiliyor ve buna istinaden ceza uygulayabiliyor. Yani bizzat iş yerinize müfettiş gelmesi gerekmiyor.

 

Öte yandan 10’dan az çalışanı olan az tehlikeli kapsamdaki iş yerlerinde, işveren veya işveren vekilleri, Bakanlık tarafından yetkilendirilen kuruluşlardan İSG eğitimi almak şartıyla, İSG hizmetlerini bizzat kendileri yürütebilecekler. Ancak bu durumda da sağlık gözetimi ve çalışma ortamı gözetimi hizmetleri yine işyeri hekimlerince sağlanacak.

Buradan konuyla ilgili geçmiş tarihli yazımıza ulaşabilirsiniz.

Bu eğitimle en azından maliyetinizin yarısını kurtarabilirsiniz. Söz konusu eğitim Anadolu Üniversitesi tarafından “uzaktan eğitim” şeklinde veriliyor ve eğitim sonunda yapılan yazılı sınavda başarılı olanlara sertifika veriliyor. İlk döneme başvuranlar “İşveren ve İşveren Vekili için İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifika Programı” eğitimi ve sınavı sonuçlanmış, ilk sertifikalarını almışlardır. İkinci dönem programı muhtemelen Temmuz ayı içerisinde açılacaktır. (http://esertifika.anadolu.edu.tr/program/14/isveren-ve-isveren-vekili-icin-is-sagligi-ve-guvenligi)

Güncelleme : İkinci dönem başvuruları, 6-24 Haziran 2016 tarihinde yapılmıştır. 4 Temmuz 2016 tarihinden itibaren ders kitabını alarak, e-öğrenme hizmetlerinden faydalanabilirler. Sınav 14 Ağustos 2016 tarihinde yapılacaktır. Üçüncü dönem açılıp açılmayacağı henüz belli değildir.

 

Özetleyecek olursak;

50’den az çalışanı olan az tehlikeli iş yerleri için 1 Temmuz 2016 tarihinde İSG personeli istihdam şartı başlıyor. 10’dan az çalışanı olup bizzat İSG eğitimi alan işveren ve işveren vekilleri, bu tarihten sonra da iş güvenliği hizmetlerini kendileri yürütebilecek, sadece işyeri hekimi anlaşması yapacaklar.

Ya da ben uğraşamam sınavla,eğitimle, bunlarla der ise İşyeri Hekimi yanında bir de İş Güvenliği Uzmanı ile anlaşarak her ay ücret ödemek zorunda.

 

2016 Yılı İşyeri Hekimi Asgari Ücretleri (50 kişiden az işyeri için)

  • Az tehlikeli işyerleri için işçi başına net ücret : 45,15 TL
  • Tehlikeli işyerleri için işçi başına net ücret: 46,53 TL
  • Çok tehlikeli işyerleri için işçi başına net ücret:  47,88 TL

Çalışan Sayısı 10’dan az olan; Bakkal, market, manav, kasap, bürolar vb. Az Tehlikeli sınıftaki işyerleri “İşyeri Hekimliği Sertifikalı” Hekim ile çalışmak zorunda değildir. Kısaca sertifikasız tabip ile sözleşme yapabilir. Bunların dışındaki tüm işyerlerinde İşyeri Hekimliği Sertifikalı Doktor ile sözleşme yapılması gerekiyor.