Maaşların Bankadan Yatma Zorunluluğu 5 Kişiye Düştü

5 ve üzeri işçi maaş

Maaşların Bankadan Yatma Zorunluluğu 5 Kişiye Düştü

ÜCRET, PRİM, İKRAMİYE VE BU NİTELİKTEKİ HER TÜRLÜ İSTİHKAKIN BANKALAR ARACILIĞIYLA ÖDENMESİNE DAİR YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK 21.05.2016 tarihinde Resmi Gazetede yayımlandı.

2009 yıl başından itibaren uygulanan 10 ve daha fazla işçi çalıştıran işverenlerin, çalıştırdıkları işçilerin ücretlerini banka kanalı ile ödemesi uygulaması Resmi Gazetede yayınlanan yönetmelik değişikliği ile 01.06.2016 tarihinden itibaren 5 işçiye düşürülmüştür. Yani aynı işverenin birden fazla sgk dosyası bile olsa bu işyerlerindeki toplam sgk lı sayısı toplamı 5 ve üzerinde ise bundan sonra ücret ödemelerini banka kanalı ile yapmaları zorunlu hale gelmiştir.

1.6.2016 tarihine kadar işçilere banka hesabı açtırılıp, mayıs ve sonraki ücretlerinin bankaya yatırılması gerekmektedir. İşçiye İş Kanunundan, toplu iş sözleşmesinden ya da iş sözleşmesinden doğan alacaklarını, bankalar aracılığıyla ödemeyen işverene veya işveren vekiline ya da üçüncü kişiye, İş Kanununun 102. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ilgili birimi tarafından ücreti bankaya yatırılmayan her işçi ve her ay için, işveren, işveren vekili ve üçüncü kişiye 161 TL idari para cezası uygulanır. Yani işyerinde 5 işçisi olan bir işveren işçilerin ücretlerini banka vb. kanallarla ödememesi halinde 5 x 161 = 805 TL İdari Para Cezası uygulanacaktır.

Uygulamanın amacı, gerek Sigortasız işçi çalıştıran işverenlerin farklı denetim mekanizmaları ile (işe giriş sağlık raporu, denetimle sigortasız işçi kontrolü, portör vs.) gerekse maaş ödemelerinin banka kanalı ile yapılıp ücret vb. ödemelerin takibi (davalarda dekont ibrazı vb.) açısından işçilerin menfaatine olan uygulamalar ile Sosyal Güvenlik Kurumu kayıt dışı istihdamın önlenmesi için yeniliklerine devam etmektedir.