Adres Değişikliğinde Vergi Dairesi Uygulaması

Adres Değişikliğinde Vergi Dairesi Uygulaması

ADRES DEĞİŞİKLİĞİ HALİNDE VERGİ DAİRESİ UYGULAMALARINDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI

Vergi Usul Kanununun 163’ncü maddesinde 4108 sayılı Kanunla “İş ve teşebbüsün bir yerden diğer bir yere nakledilmesi adres değişikliği
sayılır.” şeklindeki değişikliğe ilişkin olarak 240 sıra No.lu VUK Genel Tebliği ile yapılan bazı düzenlemelerde; 510 sıra No.lu VUK Genel
Tebliği ile uygulama değişikliğine gidilmiştir.

  1. Mükelleflerce adres değişikliğine ilişkin bildirim sadece yeni vergi dairesine verilecektir. Daha önceki Tebliğ düzenlemesinde, eski
    vergi dairesine de verilebiliyordu.
  2. Yeni vergi dairesi tarafından yapılan yoklama sonucunda mükellefin yeni adresinde faaliyete başladığının tespit edilmesi hâlinde yeni vergi dairesi tarafından nakil nedeniyle işe başlaması yapılacak ve eski vergi dairesinde bulunan mükellefiyet kaydı nakil nedeniyle yeni adreste işe başlama tarihi itibarıyla sistem tarafından otomatik olarak terkin edilecektir.
  3. Elinde bulunan kullanılmamış belgelerini yeni iş yerinde kullanmaya devam etmek isteyen mükellefler dilekçelerini yeni vergi dairesine verebilecekleri gibi başvurularını Gelir İdaresi Başkanlığının İnteraktif Vergi Dairesi (https://ivd.gib.gov.tr/) sistemi üzerinden elektronik ortamda da yapabileceklerdir. Mükelleflerin başvurularını İnteraktif Vergi Dairesi sistemi üzerinden elektronik ortamda yapmaları hâlinde ise kullanılmamış belgelere ilişkin tutanak artık düzenlenmeyecektir.
  4. Yeni vergi dairesi tarafından nakil nedeniyle terkin işleminin tamamlandığı günü takip eden iş günü “Nakil Giden Mükellefler Listesi” eski vergi dairesi sisteminde yer alacaktır.

Adres Değişikliğinde Vergi Dairesi Uygulaması

19.10.2019 tarih ve 30923 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 240)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 510) ile 28.6.1995 tarih ve 22327 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 240)’nin “B-İŞ YERİ DEĞİŞİKLİĞİ VE NAKİL İŞLEMLERİ” başlıklı bölümünde değişiklik yapılmıştır.
Bu değişiklikle, Vergi Usul Kanununun 163’ncü maddesinde 4108 sayılı Kanunla “İş ve teşebbüsün bir yerden diğer bir yere nakledilmesi adres değişikliği sayılır.” şeklindeki değişikliğe ilişkin olarak 240 sıra No.lu VUK Genel Tebliği ile yapılan bazı düzenlemelerde uygulama değişikliğine gidilmiştir.

Bu değişiklikler aşağıdaki gibidir.
1) Mükelleflerce adres değişikliğine ilişkin bildirim sadece yeni vergi dairesine verilecektir. Daha önceki Tebliğ düzenlemesinde, eski vergi dairesine de verilebiliyordu.
2) Yeni vergi dairesi tarafından yapılan yoklama sonucunda mükellefin yeni adresinde faaliyete başladığının tespit edilmesi hâlinde yeni vergi dairesi tarafından nakil nedeniyle işe başlaması yapılacak ve eski vergi dairesinde bulunan mükellefiyet kaydı nakil nedeniyle yeni adreste işe başlama tarihi itibarıyla sistem tarafından otomatik olarak terkin edilecektir.
3) Elinde bulunan kullanılmamış belgelerini yeni iş yerinde kullanmaya devam etmek isteyen mükellefler dilekçelerini yeni vergi dairesine verebilecekleri gibi başvurularını Gelir İdaresi Başkanlığının İnteraktif Vergi Dairesi (https://ivd.gib.gov.tr/) sistemi üzerinden elektronik ortamda da yapabileceklerdir.
4) Yeni vergi dairesi tarafından nakil nedeniyle terkin işleminin tamamlandığı günü takip eden iş günü “Nakil Giden Mükellefler Listesi” eski vergi dairesi sisteminde yer alacaktır.
5) Eski vergi dairesinin sisteminde yer alan Nakil Giden Mükellefler Listesi müdür yardımcısı veya şef tarafından kontrol edilecek ve en geç izleyen 2 iş günü içerisinde ilgili memura sevk edilecektir.
6) İlgili memur tarafından en geç 5 iş günü içerisinde, Nakil Giden Mükellefler Listesinde yer alan mükellefler tarafından 1/4/2005 tarihinden önce bastırılmış belgelerin bulunup bulunmadığı kontrol edilecek ve söz konusu tarihten önce bastırılmış belgelerin bulunması hâlinde, bu belgelere ilişkin olarak anlaşmalı matbaalar veya noterlerden gelen bilgi formlarına göre sisteme bilgi girişi yapılacaktır.

Söz konusu Tebliğ değişikliği yayımı tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.

“Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 240)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 510)” tam metni.