E-Arşiv E-Fatura Kapsamı Genişletiliyor

E-Arşiv E-Fatura Kapsamı Genişletiliyor

E-Arşiv E-Fatura Kapsamı Genişletiliyor

 

8.8.2018 tarihinde yayımlanan taslak tebliğ ile e-arşiv fatura ve e-fatura kullanması zorunlu mükellef kapsamı genişletilmektedir. Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No:433)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağında elektronik belge uygulamalarının yaygınlaştırılması stratejisi çerçevesinde güncellemeler yapılmasına ilişkin açıklamalara yer verilmektedir.

 

  • VUK 421 ve 424 no’lu tebliğlerde belirtilen açıklamalara göre, e-defter ve e-fatura uygulamalarına dahil olma zorunluluğu bulunan mükellefler, en geç 1/1/2019 tarihine kadar başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Arşiv uygulamasına geçmek ve bu tarihten itibaren düzenleyecekleri faturaları e-Fatura veya e-Arşiv Fatura olarak düzenlemeleri zorunludur.
  • Aracı hizmet sağlayıcıları, internet reklamcılığı hizmet aracıları ile internet ortamında ilan yayınlayanlar tarafından 1.1.2019 tarihine kadar (2019 ve müteakip hesap dönemlerinden itibaren bu paragrafta belirtilen işler ile iştigal etmek üzere işe başlayacak mükelleflerin ise işe başlama tarihinden itibaren 3 ay içinde) başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Arşiv ve e-Fatura uygulamasına geçmek ve bu tarihten itibaren düzenleyecekleri faturaları e-Fatura veya e-Arşiv Fatura olarak düzenlemeleri zorunludur.
  • 2017 veya müteakip hesap dönemleri brüt satış hasılatı ( veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 5 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler, ilgili hesap dönemine ilişkin gelir/kurumlar vergisi beyannamesinin verileceği hesap döneminin sonuna kadar başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Arşiv ve e-Fatura uygulamalarına geçmek ve bu tarihlerden itibaren düzenleyecekleri faturaları e-Fatura veya e-Arşiv Fatura olarak düzenlemeleri zorunludur.
  • E-Arşiv fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce 1.1.2019 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların vergiler dahil toplam tutarının 50.000 TL ve üzerinde olması halinde, söz konusu faturaların e-Arşiv uygulaması kapsamında “e-Arşiv Fatura” olarak düzenlenmesi zorunlu olup, e-Arşiv Faturası yerine matbu (kağıt) fatura düzenlenmesi veya alınması halinde, faturayı düzenleyen ve nihai tüketici dışındaki vergi mükellefiyeti bulunan alıcı hakkında Vergi Usul Kanununda öngörülen cezai hükümler uygulanacaktır.
    Satıcı ve alıcının her ikisinin e-Fatura uygulamasına kayıtlı kullanıcılar olması halinde bunlar arasında düzenlenen faturaların tamamının elektronik fatura olması gerektiği tabiidir.
    Aynı günde aynı kişi veya kurumlara düzenlenen faturaların vergiler dahil toplam tutarının belirlenen hadleri aşması durumunda, faturaların her biri işlem bazında belirlenen haddin altında kalsa bile, faturaların e-Arşiv Fatura olarak düzenlenmesi alınması zorunluluğu bulunmaktadır.
  • Başkanlık, yapacağı analiz çalışmaları neticesinde riskli ya da vergiye uyum düzeyi düşük olan veya gerekli gördüğü mükellefleri faaliyet, sektör, ciro ve fatura tutarına bağlık olmaksızın, yazılı bildirim yapmak suretiyle e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamalarına geçme zorunluluğu getirmeye yetkilidir.  Kendisine yazılı bildirim yapılan mükelleflerin, yazıda belirtilen süreler içinde e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamalarına dahil olması ve faturalarını e-Arşiv ve/veya e-Fatura olarak düzenlemeleri gerekmektedir. Bu zorunluluğa uymayan mükellefler hakkında 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu’nda öngörülen hükümler uygulanır.

 

Tebliğin birkaç ay içerisinde yayımlanması beklenmekte. Değişiklik olmadan yayımlanması durumunda bir çok mükellef  1.1.2019 tarihi itibarı ile elektronik fatura ve elektronik arşiv fatura uygulamasına geçmek zorunda olacaktır.

 

Hatırlatmakta fayda var;

  • e-Arşiv Fatura uygulamasından yararlanmak için e-Fatura uygulamasına dahil olunması gerekmektedir.
  • e-Fatura uygulamasına dahil olanlar da e-defter kullanmak zorundadır.
  • e-Fatura ve e-Arşiv Fatura kapsamına girmeyen mükellefler istedikleri takdirde e-Defter uygulamasından faydalanabilmekte, e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmak zorunda değildir.
  • Ayrıca yine taslak halindeki VUK 487’de değişiklik yapılması hakkında tebliğ yayımlanır ise, e-Fatura kullanan mükellefler 1.1.2019 tarihinden itibaren e-İrsaliye uygulamasına geçmek ve sevk irsaliyelerini e-İrsaliye olarak düzenlemek zorunda olacaktır. e-İrsaliye ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

 

İlgili Tebliğ Taslağına buradan ulaşabilirsiniz.

 

E-Defter, E-Fatura ve E-Arşiv Fatura uygulamaları ile entegrasyon, ön muhasebe programı uyumu, yöntem ve işleyişi ile ilgili bilgi almak için bizlere iletişim bölümünden ulaşabilirsiniz.