E-Ticarete Kayıt Zorunluluğu Getirildi

E-Ticarete Kayıt Zorunluluğu Getirildi

E-Ticaret Sitelerine Kayıt Zorunluluğu Getirildi.

 

“ETBİS” (Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi) üzerinden yapılması gereken kayıt ve bildirimlere ilişkin düzenlemeler yapmak amacıyla, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından “Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi ve Bildirim Yükümlülükleri Hakkında Tebliğ” yayımlandı ve tüm e-ticaret sitelerine ETBİS’e kayıt zorunluluğu getirildi.

 

Yükümlülükler

Tebliğ’e göre, gerçek veya tüzel kişilerin kendilerine ait e-ticaret siteleri, aracı hizmet sağlayıcılar, aracı hizmet sağlayıcı üzerinden sözleşme yapan veya sipariş alan hizmet sağlayıcıların ETBİS’e kayıt olmaları gerekmektedir.

 

Kimleri Kapsıyor?

Aşağıda belirtilen gerçek veya tüzel kişiler faaliyete başlamadan önce ETBİS’e kayıt olur:

a) Kendilerine ait elektronik ticaret ortamında faaliyet gösteren hizmet sağlayıcılar.  (Hizmet Sağlayıcı tanımı: Elektronik ticaret faaliyetinde bulunan gerçek ya da tüzel kişiler.)

b) Aracı hizmet sağlayıcılar. (Aracı Hizmet Sağlayıcı Tanımı: Başkalarına ait iktisadî ve ticari faaliyetlerin yapılmasına elektronik ticaret ortamını sağlayan gerçek ya da tüzel kişiler.) (Online pazaryerleri; sahibinden, n11, gittigidiyor, vb gibi)

c) Yurt içinde yerleşik olup yurt içinde elektronik ticaret faaliyetinde bulunmamakla birlikte, yurt dışında yerleşik bir aracı hizmet sağlayıcı üzerinden sözleşme yapan veya sipariş alan hizmet sağlayıcılar.  (etsy, ebay,

 

Kimler Kapsam Dışı?

Münhasıran elektronik posta, telefon araması, kısa mesaj veya elektronik ortamda doğrudan iletişime imkân veren benzeri bireysel iletişim araçlarıyla yapılan sözleşmeleri gerçekleştiren hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcılara uygulanmaz.

 

Kayıt İçin Gereken Bilgiler Neler?

  • Gerçek veya tüzel kişi tacirlerin MERSİS numarası ve vergi kimlik numarası,
  • Esnaf ve sanatkârların T.C. kimlik numarası ve vergi kimlik numarası,
  • Elektronik ticaret veya aracılık faaliyetinde bulunulan mobil uygulama ve alan adı.

 

Bildirime Tabi Konular

  • Tebligata elverişli KEP adresi,
  • Elektronik ticaretin türü,
  • Elektronik ticaret dışındaki ticari faaliyetleri,
  • Elektronik ticaret ortamında sunulan mal ve hizmetlerin türü,
  • Ödeme yöntemleri,
  • İkinci el malların satışa sunulup sunulmadığı ve satışa sunulan ikinci el malların türü,
  • Banka, Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarından alınan hizmetlere ilişkin bilgiler,
  • Bir üst maddedeki kuruluşların dışında kalan ödeme hizmeti alınan aracı kuruluşlardan alınan hizmetlere ilişkin bilgiler ile bu kuruluşların aracı olmadığı ödeme yöntemleri,
  • Kargo ve lojistik işletmecilerinden alınan hizmetlere ilişkin bilgiler,
  • Hizmet alınan elektronik ticaret altyapı sağlayıcılarına ilişkin bilgiler,
  • Kişisel verilerin ve müşteri bilgilerinin tutulduğu veri tabanlarının bulunduğu ülke ve adres bilgileri,
  • Elektronik ticaret ortamında sınır ötesi elektronik ticaret gerçekleştirilmesi halinde ülke ve ödeme yöntemi bazında bu ticaretin yıllık hacmi,

gibi birçok konu ve bakanlıkça ileride gerekli görülebilecek diğer bilgiler hakkında bildirimde bulunulması gerekecektir.

Ayrıca; kendine ait elektronik ticaret ortamında faaliyet gösteren hizmet sağlayıcılar, üretim yeri ve depo adresleri ile sınır ötesi elektronik ticaret faaliyetinde bulunduğu aracı hizmet sağlayıcıların alan adlarını birinci fıkrada belirtilenlere ek olarak bildirir.

ETBİS’e bildirim sırasında hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcıların sanal pos bilgileri Bankalararası Kart Merkezi Anonim Şirketi üzerinden sistem aracılığıyla teyit edilir.

 

Bildirim Ne Zaman Yapılacak?

Bildirim, ETBİS’e kayıt tarihinden itibaren 30 gün içinde yapılmak zorunda.

Sınır ötesi elektronik ticaret gerçekleştirilmesi halinde ise, ticaretin yıllık hacmine ilişkin bildirim her yıl Mart ayı sonuna kadar yapılacak.

Ödeme ve elektronik para kuruluşları, bankalar, Bankalararası Kart Merkezi A.Ş., kargo ve lojistik işletmecileri, elektronik ticaret altyapı sağlayıcıları ve aracı hizmet sağlayıcılar tarafından internet üzerinden yapılan sözleşme ve verilen siparişlere ilişkin istatistiki bilgiler ise aylık dönemler halinde bildirilecektir. Bir aya ait bilgiler, takip eden ayın son günü saat 24:00’e kadar iletilir.

Kayıt ve bildirim yükümlülüğü bulunan hususlarda meydana gelen değişiklikleri, değişiklik tarihinden itibaren otuz gün içinde bildirilecektir.

Elektronik ticaret faaliyeti sona eren hizmet sağlayıcılar ile aracılık faaliyeti sona eren aracı hizmet sağlayıcılar bu durumu faaliyetlerinin sona erdiği tarihten itibaren otuz gün içinde bildirir.

 

Bildirim Ne Şekilde Yapılacak?

  • Gerçek kişiler tarafından yapılacak bildirimler kendileri veya yetkili temsilcileri,
  • Tüzel kişiler tarafından yapılacak bildirimler ise yetkili temsilcileri aracılığıyla

e-Devlet üzerinden olacaktır.

Bildirimi yapacak bu kişilerin MERSİS ve ESBİS üzerinden doğrulamaları sağlanacak olup bu sistemler üzerinden doğrulanmayan kişilerin kaydı yapılmayacaktır.

 

Kayıtlı Siteler Nerede İlan Edilecek?

Bildirimde bulunanların internet adresleri ile Bakanlıkça gerekli görülen diğer bilgileri “www.eticaret.gov.tr” adresinden yayımlanacak, bu şekilde internetten alışveriş yapan kişilerin de bilgilendirilmesi sağlanacaktır.

 

Bildirim Yükümlülüğü Ne Zaman?

1.12.2017 tarihi itibarıyla faaliyette olan hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcıların kayıt ve bildirim yükümlülüklerini  30 gün içinde yani yıl sonuna kadar yerine getirmeleri gerekiyor.

2018 yılı başından itibaren e-ticaret yapacaklar ise, faaliyete başlamadan evvel kayıt olarak bildirimde bulunacak.

Ödeme ve elektronik para kuruluşları, bankalar, Bankalararası Kart Merkezi A.Ş., kargo ve lojistik işletmecileri, elektronik ticaret altyapı sağlayıcıları ve aracı hizmet sağlayıcılar tarafından bildirim yükümlülüğü ise, internet üzerinden yapılan sözleşme ve verilen siparişlere ilişkin istatistiki bilgilerin gönderilmesi yükümlülüğü  1 Ocak 2018 tarihinden itibaren geçerli olacak.

 

ETBİS ile Vergi İlişkisi Nedir?

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı arasında veri paylaşımını içeren bir protokol imzalanacaktır. Protokol uyarınca Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde yer alan elektronik ticaret ile ilgili birçok veri kümülatif olarak ETBİS’e aktarılacaktır.

Böylece aylık beyan edilen satışlar kontrol edilerek, kayıt dışılığın önüne geçilecektir.

Ayrıca, hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcıların vermiş olduğu bazı bilgilerin doğrulaması da ETBİS üzerinden kurulacak entegrasyonlar ile sağlanacaktır. Örneğin, sanal pos bilgilerinin Bankalararası Kart Merkezi Anonim Şirketi, KEP adresi bilgisinin BTK veya KEP Hizmet Sağlayıcıları, kargo bilgilerinin ise kargo ve lojistik işletmeleri üzerinden sistem aracılığıyla teyit edilecektir.

Böylece, her ne şekilde tahsil edilirse edilsin, gümrüklü-gümrüksüz kargo ile gönderilsin, faturalı-faturasız farketmeden e-ticaret siteleri tam denetim altında olacaktır.

 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı web sitesinden yapılan duyuruda, tebliğ açıklamalarından sonra şu şekilde devam etmekte,

Tebliğ ile e-ticaretin gelişimini izlemeye ve değerlendirmeye imkân sağlayacak istatistiki veriler ayrıntılı şekilde izlenecek ve değerlendirilecek. ETBİS üzerinden toplanan veriler sayesinde istatistiki bilgiler üretilecek, üretilen veriler e-ticaret alanında sağlıklı ve sürdürülebilir politikaların oluşturulmasını da mümkün kılacak. Bu sayede, Ülkemizde e-ticaretin gelişim seyrinin izlenmesi, değerlendirilmesi ve doğru bir şekilde ölçümlenmesi gerçekleştirilecek. ETBİS’e kayıt edilen hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcılar ile bunlara ilişkin gerekli görülen diğer bilgiler Bakanlık internet adresinden veya Bakanlıkça oluşturulacak www.eticaret.gov.tr internet adresinde ilan edilecektir. Toplanan tüm veriler için gerekli metodoloji oluşturularak istatistikler üretilecek ve bu istatistiki bilgiler aylık olarak kamuoyuyla paylaşılacaktır.

Bu kapsamda, vatandaşlarımız e-ticaret işletmelerine ait internet adresi, ticaret unvanı ve MERSİS numarası gibi bilgilere kolaylıkla erişebilecek, bu sayede e-ticaret işletmelerinin şeffaf ve ulaşılabilir olması sağlanarak vatandaşlarımızın dolandırılma riski azaltılacaktır. Vatandaşlarımızın, e-ticaret faaliyetinde bulunan gerçek veya tüzel kişilere ait bilgilere kolaylıkla ulaşabilmesine imkân tanınarak bu alanda aleniyet sağlanacaktır.

Bu tebliğ ile oluşturulacak Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) ile elektronik ticaret yapanların sayısının ve elektronik ticaret hacminin artırılabilmesi için öncelikli olarak tüketicilerin güven algısının iyileştirilmesi ve elektronik ticarette güven ortamının tesis edilmesi amaçlanmaktadır. Yapılan düzenlemelerle, elektronik ticarette yaşanan sorunlar büyük ölçüde çözümlenecek, elektronik ticaret hacmi arttırılarak Ülke ekonomisine olumlu katkı sağlanacaktır. Ayrıca, başarılı ve başarısız ticari aktörlerin ayrıştırılması, e-ticaret girişimcilerinin tanınırlığının, itibarının, ulusal ve uluslararası rekabet gücünün ve e-ticaret hacminin arttırılması sağlanacak, böylece Ülkemizin dijitalleşen dünyadaki yeri sağlamlaştırılacaktır.

 

İlgili tebliğe buradan ulaşabilirsiniz.

 

Konu hakkında danışmanlık için bize ulaşabilirsiniz.

 

 

Tags: