Gelir Vergisi Kanunu’nda Büyük Değişiklik

Gelir Vergisi Kanunu’nda Büyük Değişiklik

Gelir Vergisi Kanunu’nda Büyük Değişiklik. Herkes bayram tatilinde iken Hükümetten 80 milyon vatandaşa bayram müjdesi geldi!

 

7’den 70’e bütün kesimlerin cebine, yaşamına yansıyacak 100 maddelik Gelir Vergisi Reform Paketi bayramdan sonra Bakanlar Kurulu’na sunulacak.

 

Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda şekillenen çalışmayla beş yıl önce Meclis’e gönderilen Gelir Vergisi Yasa tasarısı sil baştan değiştirildi.

İşletme sahibi atölyesinde giydiği tulumu, yediği yemeği veya fabrikasında çalıştırdığı mühendis oğlunun ücretini de gider gösterebilecek. Sanatçıların beyanname korkusu bitiyor, sporcular için nihai kararı Bakanlar Kurulu verecek. Zirai işletmelerde çalışanların asgari ücrete denk gelen ücretinden gelir vergisi alınmayacak. Kooperatiflerin önü açılıyor, borsaya açılan küçük işletmeler indirimli kurumlar vergisinden yararlanacak. 100 maddelik reform Maliye Bakanı Naci Ağbal, Bakanlar Kurulu’na ilk sunumunu yaptığı devrim niteliğindeki Gelir Vergisi reformunun ayrıntılarını Sabah’a açıkladı. KDV ve VUK (Vergi Usul Kanunu) değişikliği de yolda.

 

Hükümet tarafından vergi tabanını genişletmek amacıyla, 2011, 2013 ve 2016 yıllarında 3 kere meclise sunulan ve yıllardır üzerinde çalışma yapılan gelir vergisi sistemi sonunda tamamlandı.
193 sayılı mevcut Gelir Vergisi Kanunu 126 ana madde, 85 geçici maddeyle birlikte toplam 211 maddedir. Buna 45 maddelik 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nu ekler isek mevcut gelir vergisi sisteminin madde sayısı 256’ya ulaşmaktadır.

Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarını tek bir metinde toplayan yeni Gelir Vergisi Kanunu sadece 100 maddeden oluşan bir yasa olması beklenmektedir. Genel olarak madde sayısı az olmasına rağmen, maddeler çok uzun ve yüklüdür.

 

Kanunun 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren elde edilecek gelirlere uygulanmak ve yine 1 Ocak 2018′ den itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinden itibaren yürürlüğe gireceği beklenilmektedir.

Yeni kanun ile temelde, vergi tabanını genişletiyor, kentsel rantların ve sermaye kazançlarının vergilemesindeki istisnaları daraltıyor, Kira gelirlerinde götürü gider uygulamasını sınırlandırıyor, yıllık beyan verecek mükellef sayısı artıyor, eğitim ve sağlık harcamaları indirimi kısıtlanıyor.

Henüz Ba-Bs Formları ile ilgili bilgi yok. Ba-Bs Form Verme Yükümlülüğü değişikliği ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

 

Biz de sizler için bu açıklamalar ve taslak üzerinden Gelir Vergisi Reformu ile ilgili özet metin hazırladık.

 

Özet Metine bu linkte ulaşabilirsiniz.