Gümrüksüz Alışverişte Muafiyet 30 Euroya Düştü

Gümrüksüz Alışverişte Muafiyet 30 Euroya Düştü

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci son dönemde yabancı e-ticaret sitelerinden ithal olarak gelen ürünler için uygulanan gümrük muafiyet oranlarının haksız rekabet ortamına neden olduğunu belirterek 75 Euroya kadar yapılan siparişlerde uygulanan gümrüksüz işlemler için limitin 30 Euroya düşürüldüğünü açıkladı.

 

Türkiye Teknoloji Buluşmaları etkinliğinde gerçekleştirdiği konuşmada ”haksız rekabet ortamını” ortadan kaldıracak bu girişim ile ilgili bilgiler veren Tüfenkci; E-ticaret’in Türkiye olarak çok mesafe alınabilecek bir alan olduğunun altını çizerek temellerin doğru atılması konusunun öneminden bahsetti.

 

Teknolojinin iyi kullanılması halinde küçük esnaf ve sanatkarların dünyaya açılabileceğini kaydeden Tüfenkci, “Teknolojiyi kullanabilsek, küçük esnafımızı, sanatkarlarımızı, bakkalımızı, terzilerimizi biz dünyaya açabiliriz. Çok ucuz ve organize bir şekilde bu tekniğe o arkadaşlarımızı dahil edebilirsek büyük bir rekabet gücünü de ortaya çıkartabiliriz. E-ticaret, önü açık olan bir sektör ve Türkiye olarak bizim çok mesafe alacağımız bir alandır. Emekleme döneminde olan bir e-ticaretimiz var. Biz bu alanda dünyadaki örneklerinden çok geriyiz. Bunun birçok nedeni var. En önemli nedenlerden bazıları ise bilişim sektörünün alt yapısını oluşturan firmalara getirmiş olduğumuz bir takım kısıtlamalardır. Eğer biz denetimlerini doğru yapabilirsek, rekabeti adil bir şekle getirebilirsek, bu sektör ayrıca istismara da çok açık bir sektördür” ifadelerini kullandı.

 

‘E-ticaret yoluyla ithal edilen ürünlere muafiyet oranları çok yüksek’

 

“Geçtiğimiz Meclis toplantımızda bana intikal ettirilen bir sorun vardı. ‘Yurt dışından Türkiye’ye 75 avroya kadar olan siparişler gümrüksüz girebiliyor ve bu da haksız rekabete yol açıyor’ dediler. İncelemeye aldık ve bizim e-ticaret firmalarımız yurt dışına ürün gönderdiğinde gümrüklerde karşılaştıkları oranlarla, bizim yurt dışından e-ticaret yoluyla ithal edilen ürünlere gümrük muafiyet oranlarımızın çok yüksek olduğunu gördük. Bunun önerisini Bakanlar Kuruluna götürdük ve 30 euroya düşürdük.

 

Avrupa’da 22.5 euro olarak uygulanan muafiyet oranlarının Türkiye’de 75 euro olması nedeni ile haksız rekabet ortamının giderilmesi adına bir adım attıklarından bahseden Tüfenkci, Bakanlar Kurulu’nda imzalanan kararın Resmi Gazete’de yayınlanarak birkaç gün içerisinde yürürlüğe gireceğini belirtti.

 

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise Türkiye’nin e-ticarette henüz emekleme döneminde olduğunu belirterek, şu istatistiki verileri paylaştı:
“Toplam perakende ticaretimizin sadece yüzde 2’sini elektronik mecradan yapıyoruz. Her 10 kredi kartından sadece 1.2’sini internette alışveriş için kullanmışız. Gelişmiş ülkelerde online perakendenin toplam ticaret payı minimum yüzde 10’lardadır. Biz bunun çok gerisindeyiz. E-ticareti ihracat için kullanabilirsek, ihracat menzilimizi genişletebiliriz, dünyanın en ufak bir noktasına dahi malımızı tanıtabilme fırsatımız olabilir. Şu an da e-ihracatımızın ortalama mesafesi, normal ihracatımızdan tam yüzde 50 daha fazladır. Bu alanda daha gideceğimiz çok potansiyelimiz var. Türkiye, internet bağlantısı yaygınlığı, kalitesi, akıllı telefon kullanım oranlarında batı ülkeleri ile eşit durumdadır. Nüfusumuzun yüzde 90’ı mobil bağlantıya sahiptir. Facebook kullanıcı sayısında dünyada 6’ncıyız, Instagram’da kullanıcı sayısında dünyada 4’üncüyüz ama internetin sunduğu fırsatlardan tam olarak faydalanamıyoruz.”