17 Şub Kolay, Hızlı, Mikro İhracat İle E-Ticaret
Kolay, Hızlı, Mikro İhracat İle E-Ticaret
Günümüzde E-İhracat yapmak çok kolay hale gelmiştir, sayısız avantajları vardır ve satıcı-alıcı tüm tarafları korumaktadır.
Ülkemizde ihracat yapmak isteyen girişimciler birçok (navlun, liman masrafları, nakliye, sigorta, lashing, gümrük masrafları vb.) maliyete katlanmak zorunda kalmaktaydılar. Bunun için küçük çapta ihracat yapmak isteyenler hem bu maliyetleri düşüren, hem de KDV iadesi hakkı E-İhracat (mikro ihracat, kolay ihracat, hızlı ihracat ya da ETGB ihracat adları da kullanılmaktadır) yöntemiyle ihracat yapmayı tercih edebilirler.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Posta ve Hızlı Kargo Taşımacılığı’na ilişkin Gümrük Genel Tebliği Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğde belirtildiği üzere mikro ihracat, 150 kg ve 7500 Euro değerini geçmeyen, kat-i ve satış amacıyla yapılan, farklı bir rejimi gerektirmeyen MİKRO ihracat işlemleridir. Hava taşımacılığı ile gümrük müşavirliği hizmetine gerek kalmadan ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi) ile gönderilmesini sağlayan hizmettir.
Farklı rejim gerektiren ihracat işlemleri; fuar&sergi, tamire giden eşya, bedelsiz, hediye, dahilde işleme, hariçte işleme gibi ihracatlar(tamir amaçlı, geçici, fuar, vb.) ve kısıtlamalı, izne tabii, denetime bağlı ürünler (gıda, ilaç, kimyasal ürünler vb.) şeklinde sayılabilir ve bunlar mikro ihracat kapsamına girmeyen işlemlerdir.
Mikro ihracat, birçok Ekspress kargo şirketi; DHL, FedEx, TNT, Aramex, PTT ile yapılabilmektedir. Ayrıca b2cDirect gibi entegre çözüm sağlayan firmalardan da sağlanabilir.
2018 – 2020 E-İhracat Stratejisi ve Eylem Planı 6 Şubat 2018 tarihli ve 30324 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. Eylem Planı detaylı incelendiğinde önümüzdeki yıllarda birçok adım atılacaktır ve E-İhracat yapan işletmelerin süreçleri daha da kolaylaştırılırken, aynı zamanda sağlanan destekler de artırılacaktır. Eylem planını detaylı şekilde buradan inceleyebilirsiniz.
E-İhracat’ın Klasik İhracat’a göre avantajları oldukça fazladır ve en önemli olanları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.
*(Kaynak: webrazzi.com, Erişim: 16.02.2018)
GÜMRÜK
GTİP, Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu’nun kısaltmasıdır. Ülkemizde, GTİP Gümrük Tarife Cetveli’nde 12’li koda verilen isimdir.
Tüm dünyada, her ülkenin tarife cetvelinin esasını Armonize Sistem oluşturmaktadır. Resmi adı Armonize Mal Tanımı ve Kodlama Sistemi (The Harmonized Commodity Description and Coding Systems) olan Armonize Sistem, uluslararası ticarete konu olan tüm mallar için kullanılan uluslararası bir ticari sınıflandırma sistemidir. Armonize Sistem’de ticarete konu tüm ürünler belirli bir mantık ve sistematik çerçevesinde sınıflandırılmıştır.
Uluslararası düzeyde Armonize Sistem ile ilgili düzenlemeler, Dünya Gümrük Örgütü tarafından yapılmaktadır. Türkiye’de, tarife cetveli ile ilgili sorumlu kurum Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’dır. Gümrüklerde, ürünler bu kodlar üzerinden işlem görmektedir. Her bir eşya/eşya grubu için bir GTİP bulunmaktadır.
Her ülkenin tarife cetvelindeki 2’li, 4’lü ve 6’lı kodları tüm dünyada aynıdır. Diğer bir ifadeyle, bu kodlar tüm dünyada aynı ürünü ifade etmektedir. Örneğin, tüm ülkelerin gümrüklerinde, 0409.00 GTİP Kodu (HS Code) denildiğinde “tabii bal” anlaşılmaktadır.
Armonize Sistem’de 6’lı koddan sonraki bölümleri, ülkeler kendi ihtiyaçlarına (detaylı istatistik almak ve gümrük vergilerini daha detay ürün bazında uygulamak için) göre detaylandırabilmektedir. Türkiye’de ürünler en detay bazda 12’li kodla sınıflandırılmaktadır. Türkiye, Avrupa Birliği ile Ortak Gümrük Birliğine sahip olmasından dolayı, Türkiye’nin 8’li bazdaki kodları ve ürün grupları Avrupa Birliği ülkeleri ile aynıdır.
Özetle,
İlk 4 Rakam Eşyanın Pozisyon Numarasını,
İlk 6 Rakam Dünya Gümrük Örgütü’ne üye tüm ülkelerce kullanılan Armonize Sistem Nomanklatür kodunu,
7-8 inci rakamlar Avrupa Birliği ülkeleri tarafından kullanılan Kombine Nomanklatür kodunu,
9-10 uncu rakamlar farklı vergi uygulamaları nedeniyle açılan pozisyonları gösteren kodları,
11-12 inci rakamlar ise Gümrük Tarife İstatistik (GTİP) kodlarını
oluşturmaktadır.
* (Kaynak: webrazzi.com, Erişim:16.02.2018)
Bireysel müşteriniz adına KDV’siz fatura kesebilir ve ihracatta sağlanan KDV İadesinden faydalanabilirsiniz. Aynı zamanda, gerek özel bankalar, gerek de devlet tarafından sunulan özel ihracatçı kredileri, ihracatçı teşviklerinden de faydalanabilirsiniz.
E-İhracat Avantajları;
- Gümrük müşavirliği (beyanname) ve ardiye ücreti ödemenize gerek kalmaz.
- Vekaletname gerektirmez.
- Evrak işleriyle uğraşmayıp zamandan tasarruf etmenizi sağlar.
- KDV İadesi almanızı sağlar.
E-İhracatta Kdv Nasıl Geri Alınır?
- Gümrük Müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanan ve VEDOP (Vergi Daireleri Otomasyon Projesi) sistemine aktarılan ETGB’nin çıktısını vergi dairesine ibraz ederek KDV iadesi talebinde bulunabilirsiniz.
- ETGB dökümünü dilerseniz tercih ettiğiniz taşıyıcı firmadan alabilirsiniz veya dilerseniz beyannameye ilişkin bilgileri içeren bir yazı sağlanır.
- Bu yazı ve beyanname eki listeyle birlikte internet vergi dairesinden KDV İadesi talebinde bulunabilirsiniz.
DESTEKLER
Çok sayıda T.C. Ekonomi Bakanlığı İhracat Destekleri kapsamında en dikkat çeken Ticaret ve Sanayi Odaları, Organize Sanayi Bölgeleri, İhracatçı Birlikleri, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri gibi işbirliği kuruluşlarına sağlanan e-ticaret desteği, firmaların dış pazarlara erişiminin kolaylaştırılmasını ve bu yolla ihracatın artmasını hedeflemektedir.
Ekonomi Bakanlığı toplu üyelik e-ticaret desteği için:
- En az 250 firma için başvuru yapılması,
- Firmaların AŞ veya LTD olması, hizmet sektörü dışında olması,
- Bu üyeliklerin yapıldığı e-ticaret platformunun Ekonomi Bakanlığı web sitesinde “Onaylı E-Ticaret Siteleri” arasında yayınlanmış olması,
- Başvuru yapan kurumun TSO, OSB, TGB gibi işbirliği kuruluşu olması, gerekmektedir.
Bu kapsamda ilgili iş birliği kuruluşu:
- 250 firmayı kapsayan bir liste oluşturur.
- Firmalardan katılıma ilişkin herhangi bir evrak almasına gerek yoktur.
- Bu firmaların globalpiyasa.com platformu içinde birer web sitesi edinmeleri için faaliyet, görsel ve ürün girişini planlayan ve sürecin işbirliği kurumunca izlenmesini sağlayacak bir proje oluşturulur.
- Bu proje ile Ekonomi Bakanlığı’na başvurulur, bakanlık çok kısa sürede başvuruyu sonuçlandırır.
- Projenin onaylanmasının ardından ilgili kurum tarafından ilgili web platformuna tek seferde toplu ödeme yapılır.
- Geri ödeme için kurum tarafından Bakanlığa başvurulur, toplam tutarın %80’inin geri ödemesi kısa süre içinde ilgili kuruma (TSO,OSB, Sektörel Dernek, İhracatçı Birliği) Bakanlık tarafından yapılır.
- Proje, her firma için yıllık 2.000 USD üst sınır olmak üzere üç yıl boyunca en az 250 firmalık küme için %80 oranında toplu devlet desteği öngörmektedir.
Bölge firmalarının üretim ve satış kapasitelerini geliştirmeye, bunların alt yapısını oluşturacak bilgi temelli ekonomiye, yüksek katma değerli üretime, dış pazara doğrudan erişime yönelik faydaların oluşması için yürütülmesi gereken faaliyetler:
Proje kapsamında:
- Firmalardan isim, açıklama ve resimleri kapsayan ürün bilgileri tedarik edilir.
- Gerekmesi durumunda saha ziyaretleri planlanarak firma profilleri oluşturulur.
- Talebe göre saha ziyaretlerinde ürün fotoğrafı ve genel fotoğraf çekimi yapılabilir.
- İlgili ürünleri ifade eden anahtar sözcükler belirlenir.
- Firmaların temel faaliyetleri ve dış pazar açısından güçlü yönleri tanımlanır.
- İşbirliği talepleri incelenerek uygun formatta tanımlanır.
Bu çalışmaların ardından uzman bir ekiple her firma için ayrı ayrı veri girişi yapılarak platform içi web siteleri oluşturulur. Firma ve ürünleri ilgili sektörlerle ilişkilendirilir. Çeviri sonuçları kontrol edilir ve gerekli düzeltmeler yapılır.
Firma girişleri sonrasında işbirliği kurumu için yönetim paneli oluşturularak ziyaretçi trafiği izleme ve raporlama alt yapısı kurulur.
Ek faaliyetler:
- Firmalar sektörlerine göre kümelenerek temel faaliyetleri, rekabetçi ürünleri ve hedef pazarları belirlenir.
- Oluşturulan küme için anahtar sözcüklerle Google adwords alt yapısı ile hedef pazarlara yönelik reklam çalışması planlanır.
- Facebook ve benzeri sosyal medya uygulamaları için de kümeye yönelik reklam çalışmaları yapılır.
- Küme firmalarına yönelik online ya da yüz yüze dış ticaret eğitimleri verilir.
- Kullanıma yönelik eğitimler verilir.
- İşbirliği kuruluşu ve e-ticaret platformu yönetici şirketi tarafından firmaların ürün güncellemeleri takip edilir.
- Sistem üzerindeki ziyaret ve mesaj yoğunluğu ve firmalara göre dağılımı izlenir, firmalara gerekli uyarılar yapılarak sistemin genel performansının yükselmesi sağlanır.
- İşbirliği kuruluşu tarafından üye firmalara tetikleyici mesaj ve bildirimler gönderilerek sistem içinde kalmaları ve kullanım pratiği yapmaları, şirket sayfalarını güncelleme alışkanlıkları edinmeleri sağlanır.
Projenin hedefe yönelik olarak yürütülmesi için bir destek ve çözüm merkezi oluşturulmalıdır. Tüm firmaların düzenli olarak aranması, zaman zaman ziyaret edilmesi ve projeye eşlik edecek bir dış ticaret danışmanlığı merkezinin oluşturulması önemlidir.
Projenin başarılı olması için üniversite işbirliklerinin sağlanması ve dış pazarlara erişime yönelik akademik desteğin oluşturulması önemlidir.
YASAL MEVZUATLAR
Gelişen E-Ticaret sektörü ve bu büyük pazarda kazanç elde edilmeye çalışan çok sayıda girişimcinin uyması gereken kanun ve yönetmelikler ile dürüst, güvenilir, şeffaf, ülke menfaatini ve Türk malının imajını kötü etkilemeyen bölgesel e-ticaret merkezi olması için büyük çaba ve yatırımlar gerçekleştirilmektedir.
- 6553 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun
- Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik
- Elektronik Ticarette Hizmet Sağlayıcı ve Aracı Hizmet Sağlayıcılar Hakkında Yönetmelik
- Tüketicilerin Korunması Kanunu
- Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri Hakkında Kanun
- Elektronik İletişimde Kişisel Verilerin İşlenmesi ve Gizliliğin Korunması Kanunu
- Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Yönetmelik
- Internet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun
gibi mevzuatlarla e-ticarete ilişkin alanlar düzenlenmektedir.
Konu ile ilgili bağlantılar:
- Ekonomi Bakanlığı
- E-Ticaret Siteleri Üyelik Desteği
- Destek Sunumu
- Onay Verilen E-Ticaret Siteleri (Güncel:13.02.2018)
Kaynaklar:
- Ekonomi Bakanlığı
- Webrazzi
- b2cDirect
- GlobalPiyasa
Erişim Tarihi: 16.02.2018