14 Mar Mersis Numaranızı Biliyor Musunuz?
Bilgi Toplumu Strateji Belgesi ve Eylem Planı kapsamında yer alan (MERSİS) “Merkezi Sicil Kayıt Sistemi” Projesi; ülkemizde öncelikli olarak belirlenen iller başta olmak üzere tüm Ticaret Sicili Müdürlüklerinde yaygınlaştırılarak uygulanmaya başlanmıştır.
MERSİS; kamu kurumlarının tüzel kişiliklerle ilgili ihtiyacı olan bilgilerin tek noktadan sunulması, sisteme dahil kişiliklere ait bilgilerin ortak anahtar bir numara ile bir sistemde birleştirilmesini sağlayan, sistemde tutulan şirket bilgilerinin uluslararası standartlara uyumlu hale getirilmesini amaçlayan ve T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen bir projedir.
2012 yılı başından itibaren yapılan çalışmalar neticesinde, İstanbul Ticaret ve Sanayi Odası’nın kuruluşundan itibaren gerçekleşen tüm tescil işlemleri elektronik ortama aktarılmıştır.
Ticaret sicili müdürlüklerince kendilerine MERSİS numarası verilen tacirler, ticaret sicili numarası yerine bu numarayı, faturalarında, gider pusulaları, perakende satış vesikaları, ticari mektuplarda ve ticari defterlere yapılan kayıtların dayandığı belgelerde göstereceklerdir. Buna göre, internet sitesi oluşturma yükümlülüğü olmayan gerçek ve tüzel kişi tacirlerin, işletmeleriyle ilgili olarak düzenledikleri ticari mektuplarda ve ticari defterlere yapılan kayıtların dayanağını oluşturan belgelerde, MERSİS numarası olanlar bu numara, ticaret unvanı ve ticari işletmenin merkezi bilgilerine de yer vermeleri gerekmektedir.
Söz konusu bilgilerin, tacirler tarafından 1 Ocak 2014 tarihi ve sonrasında madde kapsamındaki belgelerde gösterilmemesi halinde, kanunun ilgili maddesi gereğince her yıl yeniden değerleme oranında artırılarak güncellenen idari para cezası (2015 yılı için 2 bin 466 lira) uygulanacaktır.
1 Ocak 2014 tarihi öncesinde bastırılan belgelerin bu tarih sonrasında da kullanılması halinde, bu belgelerde de anılan bilgilerin gösterilmesini (bilgileri içerecek şekilde hazırlanan kaşelerin bu belgelere vurulması) sağlamaları, yazar kasalardan alınan perakende satış fişlerinde madde kapsamındaki bilgilere yer verilmesini teminen gerekli program değişikliklerini yaptırmaları veya program değişikliğine gidilinceye kadar bilgileri içerecek kaşeyi fişlerin önüne veya arkasına vurmaları gerekmektedir.
MERSİS üzerinden özellikle değişiklik tescili işlemlerinin başlatılabilmesi için işlem yapacakların (gerçek kişi ise kendisinin, şirket ise en az bir temsil yetkisine haiz yetkilinin) E-İmza’ya sahip olmaları gerekmektedir.
MERSİS Sistemine BURADAN ulaşabilirsiniz.