Meslek Kodu Cezası

Meslek Kodu Cezası

9 Ağustos 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6728 sayılı Kanun’la 5510 sayılı Kanun’un 102. maddesine bir bent eklenmiş ve buna göre de meslek koduna ilişkin uygulanacak idari para cezaları belirlenmişti.

 

Meslek Kodu Nedir?

Meslek kodu Kasım 2012’den bu yana SGK’nın uygulamasında olan bir konu. Buna göre ülkemizde çalışan herkesin meslekleri için belirlenmiş özel numaralar var.

Örneğin; Akaryakıt Satış Elemanı için “5245.01” belirlenmişken, Akaryakıt ve Otogaz İkmal ve Dolum Elemanı için “5245.04” kodu belirlenmiştir.

Bu kodlarla SGK her çalışanı ayrı ayrı kategorize etmiş durumda.

Buradaki asıl amaç hem kayıtlı görünen kayıt dışı istihdamla mücadele, hem de herkesin mesleğine uygun bildirilerek gerçek ücretleri üzerinden prim ödenmesinin sağlanmasıdır.

 

Sektörel Asgari Ücret mi Gelecek?

Meslek kodu uygulamasının kademeli olarak çalışma hayatına girmesi ve 2018’den itibaren idari para cezası uygulanacak olması orta vadede mesleklere göre asgari ücret belirlenmesini de gündeme getirebilir.

Halihazırda SGK Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı her yıl farklı sektörlerde yaptığı asgari işçilik incelemelerinde her meslek için meslek odalarından aldığı ücret düzeylerine de ayrı bir önem atfediyor ve bu ücretler üzerinden prim matrah farkı tahakkuku gerçekleştirilebiliyor. Cezai yaptırımlarla birlikte meslek kodları daha da önemli hale gelecek.

 

Meslek Kodu İçin Cezalar

1 Ocak 2018 tarihi itibarıyla meslek koduna uygun bildirim yapmayanlar için SGK idari para cezası uygulamaya başlayacak. Toplamda aylık asgari ücreti aşmamak üzere hatalı bildirilen her işçi için 1/10 asgari ücret tutarı kadar ceza uygulanacak.

Bu nedenle bu konuda eksikleri olan, her aldığı işçiyi vasıfsız olarak bildiren veya terfi ve iş değişikliğine ilişkin güncellemelerini yapmayan işverenlerin bu konuda dikkatli olmalarını öneriyoruz.

Yeni işe girişlerde de, işverenlerin mali müşavirin istediği belge ve bilgileri eksiksiz temin etmesi, doğru bildirim yapılması için elzemdir. Özellikle iş sözleşmesi, meslek bilgisi, aile geçim indirimi aile durum belgesi ve mesleki yeterlilik belgesi mutlaka temin edilmelidir.

 

Meslek Kodları Listesine buradan erişebilirsiniz.

Konuyla ilgili sorunlarınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

 

Kaynak: MuhasebeNet