Poşet Ücreti Usul ve Esasları

Poşet Ücreti Usul ve Esasları

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı  09.01.2018 tarihli  “Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar”ı belirledi.

 

Güncelleme: 22 Şubat 2019

 

Satış noktalarının plastik poşetlerin satışının gerçekleştiği aya ait beyanı, takip eden ayın biri ile on beşi arasında Bilgi Sistemi üzerinden yapmaları gerekmektedir. Buna göre, ilk beyan 1-15 Şubat 2019  24 Nisan 2019 tarihine kadar yapılacaktır.

 

Satış Noktası: Toptan ve/veya perakende olarak mal, ürün satışını yapan mağaza, market ve benzeri satış yerleri olarak tanımlanmıştır.

 

Satılan plastik poşetlere ilişkin, adet ve fiyat bilgisini satış belgelerinde gösterebilmek için gerekli alt yapı çalışmalarını Perakende mal satışlarında kullanılan yazarkasa (Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz) üzerinde ayrı bir departman (kısım) olarak ayarlatılması, ve sistemlerini gerekli tanımlamaları 31 Mart 2019 tarihine kadar tamamlanması Geçici 2’nci madde uyarınca zorunludur.

 

Stoklarda bulunan barkodsuz plastik poşetler 31 Mart 2019 tarihine kadar ücretli olarak satılarak gerçekleştirilebilir.

 

 

Üreticilerin Yükümlülükleri

MADDE 7 –

(1) Üreticiler;

a) Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği kapsamında kalan yükümlülükleri saklı kalmak koşulu ile üretmiş/ithal etmiş oldukları satışa tabi tüm plastik poşetlere ilişkin olarak, Bilgi Sistemine kayıt olmak ve gerekli bilgileri sisteme girmekle,

b) Satışa tabi plastik poşetleri barkodlu olarak üretmekle, yükümlüdür.

 

Satış Noktalarının Yükümlülükleri

MADDE 8- (1) Satış noktaları, Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği kapsamında kalan yükümlülükleri saldı kalmak koşulu ile plastik poşet kullanımının azaltılması amacıyla;

a) 1/1/2019 tarihinden itibaren plastik poşetleri ücretsiz vermemekle ve tahsil edilen ücretleri satış belgelerinde adet bazlı göstermekle,

b) Çevrenin korunması maksadıyla plastik poşetlerin satışına ilişkin tüketiciyi bilinçlendirme amaçlı yazılı, basılı görsel materyal kullanmakla,

c) Bilgi Sistemine kayıt olmak, gerekli beyanları bilgi ve belgeleri ile birlikte bu sisteme yüklemekle(Geri kazanım katılım payı (POŞET BEDELİ) beyannamelerinin verilme sürelerini; kapsama girenlerin sektörleri, gayrisafi iş hasılatları, istihdam edilen işçi sayıları dikkate alınarak il ve ilçe sınırları itibarıyla ayrı ayrı veya birlikte aylık, üç aylık veya altı aylık dönemler halinde tespit etmeye; beyannamelerin şekil, içerik ve eklerini belirlemeye, beyannamelerin elektronik ortamda gönderilmesine zorunluluk getirmeye, bu beyannamelerin yetki verilmiş gerçek veya tüzel kişiler aracı kılınarak gönderilmesi hususunda izin vermeye, bu kişileri aracı kılmaya veya zorunlu tutmaya ve uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye, Çevre ve Şehircilik Bakanlığın görüşünü alarak, Hazine ve Maliye Bakanlığına yetki verilmiştir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı aldığı yetkisini yayımlayacağı Genel Tebliği ile kullanacaktır.
Tebliğin yayımı ile birlikte kısa sürede Poşet Beyannamesinin şekli GİB e beyan bölümüne eklenecektir.
Diğer taraftan Kanun maddesinde de belirtildiği üzere Maliye Bakanlığı poşet beyannamesi vermek zorunda olanların işçi sayıları, defter tutma veya ciro tutarlarına göre gruplama yapması beklenmektedir.
Uygulama için Genel Tebliğin yayımlanması gerekir. Genel Tebliğin yayımlanınca ayrıca sizlere bilgi verilecektir.)

ç) Plastik poşet satışı miktarı beyanına istinaden hesaplanacak geri kazanım katılım payı tutarını Bakanlık Merkez Saymanlık Müdürlüğü hesabına aktarmakla,

Plastik poşetler yerine çok kullanımlık taşıma ekipmanını alternatif olarak tüketiciye sunmakla, yükümlüdürler.

(2) Satış noktaları, plastik poşet talep etmeyen tüketiciye, talebi dışında plastik poşet satamaz. Uzaktan satışlarda ise, bu Usul ve Esasların Geçici 3’üncü maddesinde verilen sürenin tamamlanması sonrasında satış noktaları, plastik poşet talep etmeyen tüketiciye, talebi dışında plastik poşet sunamaz.

(3) Satış noktaları, tüketici veya kullanıcının kendisine ait taşıma ekipmanı ile alışveriş yapmasında engel olacak herhangi bir faaliyette bulunamaz.

Düzenleme uyarınca satış noktaları Bilgi Sistemine kayıt olmak ve gerekli beyanları, bilgi ve belgeleri ile birlikte bu sisteme yüklemek zorundadırlar. Usul ve Esasların Geçici 2’nci maddesi uyarınca, satış noktalarının, satılan plastik poşetlere ilişkin, adet ve fiyat bilgisini satış belgelerinde gösterebilmek için gerekli alt yapı çalışmalarını (örneğin perakende mal ve hizmet satışlarında kullanılan yazarkasalarda poşetin ayrı bir departman-kısım olarak tanımlanması, satış programlarında gerekli ayarlamaların yapılması vb.) 31/3/2019 tarihine kadar tamamlamaları gerektiği ve bu suretle poşetler için tahsil edilen ücretlerin satış belgelerinde adet bazlı gösterilmesi gerektiğine yer verilmiştir.

 

Bilgi Sistemi ve Beyanlar

MADDE 9- (1) Üreticiler/ithalatçılar tarafından yapılacak beyanlarda; plastik poşet adedi, ağırlığı, kalınlık, boyut, ambalaj malzemesi cinsi, firma bazında yurt içinde veya yurtdışında kime satıldığı yer almalıdır.

(2) Satış Noktaları tarafından yapılacak beyanlarda; temin edilen firma bilgisi (yurt içi ve yurtdışı), temin edilen plastik poşetin maliyeti, satılan plastik poşet adedi ve birim fiyatı yer almalıdır.

Buna göre, Satış Noktaları tarafından yapılacak poşet satışlarına ilişkin olarak bilgi sistemi Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden yapılacak beyanlarda; poşetlerin temin edildiği firma bilgisi (yurt içi ve yurtdışı), temin edilen plastik poşet adedi, ağırlığı, kalınlık, satılan plastik poşet adedi ve birim fiyatı yer alacaktır.

 

Ücretlendirme

MADDE 10- (1) 1/1/2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere plastik poşetlere uygulanacak asgari ücret adet başına vergiler dahil 25 kuruştur.

Plastik poşet satışının yapıldığı işlemlere ait belgelerde satış kalemi ve adedinin gösterilmesi ve poşetlerde barkod kullanılması zorunludur.
Barkod okuyucu sistemi bulunmayan satış noktalarında, satış belgelerinde plastik poşet kalemi ve adedi gösterilmek amacıyla yazar kasalarda gerekli düzenleme yapılır.

Yapılan bu düzenleme ile müşteriden poşet başına tahsil edilecek 25 kuruşluk bedelin vergiler dahil olduğu belirtilmiştir. Bu çerçevede söz konusu bedelin KDV dahil bedel olacağı ve KDV tutarının iç yüzde yöntemine göre hesaplanması gerektiği sonucuna ulaşılmaktadır.

 

Tarh, Tahakkuk ve Tahsilat işlemleri

MADDE 11-  (1) Satış noktaları, plastik poşetlerin satışının gerçekleştiği aya ait beyanı, takip eden ayın biri ile on beşi arasında Bilgi Sistemi üzerinden geri kazanım katılım payları ürünün piyasaya sürüldüğü/ithal edildiği tarihi takip eden ayın yirmi dördüncü günü sonuna kadar ilgililerin gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı olduğu vergi dairesine, gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunmayanlar tarafından ise Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenecek vergi dairesine beyan  eder.

(2) Satış noktası tarafından yapılan beyanlara istinaden ödeyeceği geri kazamın katılım payı tutarı Bilgi Sisteminde hesaplanır.

(3) Satış noktası tarafından Bilgi Sistemine  vergi dairesine beyan edilen geri kazanım katılım payı, beyan dönemini takip eden ikinci ayın son gününe aynı ayın sonuna kadar  Bakanlık Merkez Saymanlık Müdürlüğü hesabına yatırılır.
…”

 

Düzenlemeye göre, beyanını izleyen ayın on beşine kadar; hesaplanan kazanım katılım payının beyan dönemini takip eden ikinci ayın sonuna kadar 2019 yılının Ocak ve Şubat aylarına ilişkin verilmesi gereken beyannameler 24/4/2019 tarihine (bu tarih dâhil) kadar verilecek ve bu beyanlar üzerine ödenmesi gereken geri kazanım katılım payları 30/4/2019 tarihi mesai saati bitimine kadar ödenecektir.


 

Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.