07 Ara Şirket Kuruluşunda Yeni Dönem
6 Aralık 2016 tarihli 29910 sayılı Resmi Gazete’de Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca 2016/91 sayılı “Şirket Kuruluş Sözleşmesinin Ticaret Sicili Müdürlüklerinde İmzalanması Hakkında Tebliğ” yayımlanarak aynı tarih itibariyle yürürlüğe girdi.
Ticaret Odaları, şirket kurmaya teşebbüs eden tüzel veya gerçek kişilerden müracaat esnasında başta kuruluş sözleşmesi olmak üzere kuruluş için gerekli olan bir takım belgeleri talep etmektedir. Bu belgeler içerisinde kuruluş sözleşmeleri kurulacak şirketin işleyişi hakkında bilgi veren en önemli dokümanlardan olup, sözleşme MERSİS üzerinde hazırlanmaktadır.
Kurucusu gerçek kişi veya tüzel kişi olan şirketlerin sözleşmesi, Ticaret Sicil Müdürlüğünde bizzat kendileri veya temsilcileri tarafından imzalanacak. Kurucu veya temsilcinin, okur-yazar olmaması, Türkçe bilmemesi, işitme, konuşma veya görme engelli olması halinde sözleşmeler noter huzurunda imzalanacak. 18 yaşından küçük kişilerin şirkette kurucu ortak olabilmesi için şirket sözleşmesinin velileri tarafından imzalanması gerekecek. 18 yaşından küçük kişinin velisiyle birlikte şirket kurucusu olması halinde, vasi veya kayyum kararı müdürlüğe ibraz edilecek.
Sözleşmenin imzalanmasından önce kurucu veya temsilciler, iradesini serbestçe ve kendi isteğine uygun olarak beyan edecek. Müdür, kurucunun ayırt etme gücüne ilişkin yaşlılık, hastalık veya dış görünüş nedeniyle şüpheye düşerse veya ihbar ve şikayet varsa başvuru reddedilecek.
Kuruluş Sözleşmelerinin İmzalanması
Bugüne kadar MERSİS üzerinde hazırlanan şirket sözleşmeleri kurucular ya da temsilcileri tarafından imzalandıktan sonra noterden onaylanmış suretleri ilgili ticaret sicili müdürlüğüne iletilmekteydi.
Bugün yayımlanan Tebliğ ile birlikte, Şirket kurmaya teşebbüs eden tüzel veya gerçek kişilerin MERSİS üzerinden hazırlanan kuruluş sözleşmelerini şirketin kurulacağı yer müdürlüğünde bizzat kendilerini ya da temsilcileri tarafından imzalanması gerekecektir.
- Kuruluş sözleşmesinin ilgili yer müdürlüğünde bizzat kurucular tarafından imzalanması halinde;
- Kurucular Türk vatandaşı ise geçerli kimlik kartı, pasaport veya sürücü belgesi
- Kurucunun doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişi olması durumunda mavi kart
- Kurucular yabancı uyruklu ise geçerli bir pasaport
2. Kuruluş sözleşmesinin ilgili yer müdürlüğünde kurucu adına temsilcinin imza atacak olması halinde; sıfat ve yetkileri ile işlemi yapmaya izinli olduklarını gösterir belge ve ilgili kişilerin geçerli kimlik belgeleri
3. Kuruluş sözleşmesinin ilgili yer müdürlüğünde kurucu adına vekilinin imza atacak olması halinde; vekaletname düzenlemeye yetkili makam veya noterce onanmış vekaletnamenin aslı
yukarıda belirtilen belgelerin ibraz edilmesi gerekecektir.
Belgelerin Doğrulanması ve Sözleşmenin İmzalanması
Müdürün şirket kuruluşu işlemi içi başvuruda bulunan kişinin kimliğini incelemesinin ardından, sözleşme müdürlük tarafından MERSİS’ten alınacak sözleşme nüshası müdür ve kurucular veya temsilciler tarafından müdür huzurunda imzalanarak mühürlenir.
Tebliğ yayımlanmadan önce noter onaylı kuruluş sözleşmeleri ile kuruluş için ilgili müdürlüğe bir ay içerisinde başvuru yapılması; bu süre zarfında başvurunun gerçekleştirilmemesi halinde yeniden noter onayı işleminin gerçekleştirilmesi gerekiyordu.
Bugün yayımlanan Tebliğ ile müdür huzurunda imzalanan müdür onaylı kuruluş sözleşmelerinin onay tarihinden itibaren üç ay içinde tescili için başvuruda bulunulmaması halinde sözleşmede imzası bulunanların şirket kurma iradelerinin devam ettiğine dair bir beyanda bulunması gerekecektir.
İmza Beyannamesi
Şirket kuruluş işlemlerinde ilgili ticaret sicil müdürlüğüne ibrazı zorunlu olan imza beyannameleri ise yine müdürlük tarafından düzenlenebilecektir. İmza beyannamesi, talepte bulunan kişilerin kimlik kontrolünün yapılmasının ardından hazırlanarak müdür huzurunda imzalanacaktır.
Ticaret Sicili Hizmet Bedeli
- Kuruluş sözleşmelerinin imzalanması,
- Sözleşmenin imzalanmasının ardından sözleşmede herhangi bir değişiklik meydana gelmesi halinde düzeltme beyanının yapılması,
- Sözleşmenin üç ay içerisinde ilgili müdürlüğe ibraz edilmemesi halinde irade beyanı sunulması,
- İmza beyannamesinin hazırlanması,
- Sözleşmenin tescili,
işlemlerinden alınacak hizmet bedeli asgari ücretin yüzde onundan fazla olamayacaktır. İlgili işlemlerin birlikte veya ayrı ayrı yapılmasına bakılmaksızın bu hizmetler için tek hizmet bedeli tahsil edilecektir.
İlgili Tebliğe buradan ulaşabilirsiniz.