Sözleşme İmzalarken Dikkat Edin

Sözleşme İmzalarken Dikkat Edin

Maddi-Manevi zarara girip, üzülmeden bu konulara dikkat edin!

 

Personel alımında işe başlamadan önce en çok ihmal edilen, kira kontratı yapılırken dikkat edilmeyen, son günlerde İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili sorumlulukların yerine getirilmesi için dış hizmet alımında anlaşılan OSGB (Ortak Sağlık Güvenlik Birimi) hizmet sözleşmelerinde yapılan hatalar, dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir? Bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde kerhen okunarak ya da hiç okunmadan imzalanan sözleşmelerin sonuçları ileride sizi üzebilir, büyük maddi-manevi problemlere yol açabilir.

 

Sözleşme Nedir?

Sözleşme (Akit); “Belirli bir hukuki sonucu doğurmaya yönelik, karşılıklı ve birbirine uygun irade beyanlarıyla (icap ve kabulle) oluşan çok yanlı bir hukuki işlem” olarak tanımlanmaktadır.

 

Sözleşme Türleri Nelerdir?

İş Sözleşmesi, Satış Sözleşmesi, Hizmet Sözleşmesi, Kira Sözleşmesi, Eser Sözleşmesi, Vekalet Sözleşmesi, Finansal Kiralama Sözleşmesi, vb gibi sözleşmeler günümüzde artık sık sık karşımıza çıkmaktadır.

 

Sözleşmede Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?

Bir sözleşme imzalanırken en çok dikkat edilmesi gereken husus, sözleşmede tarafların isteklerini tam yansıtması ve mümkün olduğunca ileride uyuşmazlığa yer vermeyecek şekilde kaleme alınmasıdır.

 

Sözleşmede Bulunması Gerekenler Nelerdir?

Sözleşme kanunda düzenlenmiş bir sözleşme ise, kanunun bu sözleşmede bazı unsurların bulunmasını şart koşup koşmadığı araştırılmalıdır. Kanun bazı hususların bulunmasını şart koşmuşsa mutlaka sözleşmede yer verilir.

Sözleşmenin imzalandığı tarih mutlaka yazılmalıdır. Sözleşmenin süresine ve yenilenme dönemine dikkat edilmelidir.

Tarafların açık ve eksiksiz ad-soyad, ünvan bilgileri mutlaka olmalıdır.

Sözleşmenin konusu, sözleşmenin kısa bir özetidir. Konu bölümünde, sözleşme ile amaçlanan temel noktalar ayrıntıya girmeden belirtilir.

Tarafların hak ve yükümlülüklerini açıklayan daha ayrıntılı hükümler yer almalıdır. Bu bölüm ayrı ayrı ve tereddüte yer vermeyecek kadar açık bir şekilde kaleme alınmalıdır. Ne miktar, tutar, ölçü, birim, vb mal veya hizmete karşılık, ödeme şekli, tarihi, tutarı, miktarı, cinsi mutlaka dikkat edilmeli ve yer almalıdır. Mal veya hizmetin alınış-teslimat sürelerine dikkat edilmeli.

Sözleşmenin ifa edileceği zamanın ve yerin de belirtilmesi ileride olabilecek tartışmanın önlenmesi için gereklidir.

Kanunda belirtilen yetki şartlarına aykırı olmamak kaydıyla, yetki şartına yer verilebilir. Tahkim şartı da konabilir.

Tarafların sözleşme gereğini üzerine düşen yükümlülüğü yerine getirmemesi durumunda ne gibi sonuçlar doğuracağını belirtmek amacıyla cezai şart öngörülmelidir.

Borçlu taraftan teminat alınması da mümkündür. Şahsi veya ayni teminat arasında en çok kullanılan kefalettir.

Sözleşmenin kaç madde, sayfa ve nüsha düzenlendiği de yazılarak, tarafların kendi el yazıları ile ad-soyad veya ünvanları yazılarak, kaşelenerek altları imzalanmalıdır. Şirketlerde, kaşe üstüne ve yanına imza alınması ileride oluşabilecek olumsuzluklarda imza tespiti yapılırken faydalıdır.

Birden fazla sayfadan oluşan sözleşmelerde taraflar her sayfayı ayrı ayrı imzalamalıdır. Şirketlerde, şirket adına sözleşme yapmaya yetkisi olmalı, imza yetkili olanların imzası bulunmalı, bunları ispatlayıcı resmi belgelerin (Geçerli kimlik belgesi aslı, Vekalet (geçerlilik tarihine dikkat), İmza Sirküleri, Ticaret Sicil Gazetesi, Faaliyet Belgesi, Yetki Belgesi, vb) imzadan önce istenerek, kontrol edilmesi ve hatta sözleşmeye eklenmesi çok önemlidir.

Teknik konuları içeren sözleşmelerde, ekler sözleşmenin sonuna numaralandırılarak eklenmeli, bu ekler de taraflarca imzalanmalıdır.

Sözleşmeleri üşenmeden, gerekirse 2-3 defa okuyun ve anlayın. Hatta imzadan bir veya birkaç gün önce isteyin, müsait zamanda sağlıklı bir kafa ile detaylı inceleyin. İmza aşamasında sözleşmeyi tekrar okuyun ve size daha önce inceleme için gönderilen ile aynı olduğunu teyit edin. Size uymayan, dikkatinizi çeken, daha sonra problem çıkabileceğini hissettiğiniz yerleri, karşı tarafa bildirerek bu bölümleri daha açık yazma isteğinizi mutlaka iletin. Daha sonra bir problem çıkıp karşılıklı çözmeye çalıştığınızda ya da anlaşamayıp mahkemede “öyle sanmıştım”, “bilmiyordum” gibi argümanlar ileri süremezsiniz, çünkü bunlar sözleşmede yazılmıştır.

Sözleşmelerin damga vergisini ödemeyi veya karşı taraftan ödeme makbuzunu istemeyi unutmayın.

Mutlaka ama mutlaka hukuk müşaviriniz ile (yok ise artık olmalı) görüşüp, danışın.

Mutlaka mali müşaviriniz ile (yok ise artık olmalı) görüşüp, danışın.

 

Tags: