Tebligat İle Sigortalılık Tespiti

Tebligat İle Sigortalılık Tespiti

Tebligat İle Sigortalılık Tespiti Yapılabilir!

 

PTT memurlarınca yapılan tebligatların, 7201 sayılı Kanuna uygun olarak yapıldığının ve işyerine tebliğ edilen mazbataların üzerine “işyeri çalışanı”, “işyeri daimî çalışanı”, “görevli sekreter” gibi ibarelerin yazıldığının tespiti halinde bu bilgi ve belgeler uyarınca tebligatın teslim alındığı tarih için, tebligatı alan kişi adına re ‘sen sigortalılık tescili sağlanacaktır.

 

PTT MEMURUNCA İŞYERİ ÇALIŞANLARINA YAPILACAK TEBLİGATLAR ÜZERİNE UYGULANACAK İŞLEMLER

Yapılan düzenlemede, PTT memurlarınca tebliğ edilen belgelerin, resmi kurumlarca düzenlenen belge oldukları göz önüne alındığında;

  • Yapılan tebligatın PTT memurları tarafından 7201 sayılı Kanuna uygun olarak yapıldığının,
  • İşyerine tebliğ edilen mazbataların üzerine ” işyeri çalışanı”, “işyeri daimi çalışanı”,”görevli sekreter” gibi ibarelerin yazıldığının,

tespiti halinde bu bilgi ve belgeler uyarınca tebligatın teslim alındığı tarih için , tebligatı teslim alan kişi adına re ‘sen sigortalılık tescili yapılacaktır.

Bununla birlikte işveren tarafından tebligatı teslim alan kişinin kendi çalışanı olmadığının, komşu işyeri sahibi/çalışanı olduğu veya söz konusu kişinin birinci veya ikinci derece (eş dâhil) hısmı olduğu için işyerinde bulunduğu, çalışmasının olmadığı ve ziyaret nedeniyle işyerine
geldiği şeklinde yapılabilecek itirazların sunulacak belgelerle ispatlanması halinde ortaya çıkacak prim ve idari para cezaları ünite itiraz komisyonlarınca kaldırılacaktır. Aksi takdirde tebligatı alan kişinin sigortalılığı resen tescil edilecek ve işverenden prim belgeleri istenecek,
belgelerin süresinde verilmemesinden dolayı idari para cezası uygulanacaktır.

İşverenlerin ve meslek mensuplarının yukarıda açıklanan yaptırımlarla karşılaşmaması için, işyerinde çalışmayan kişilerin, işyerinde söz konusu tebligatları almaması için gerekli özen ve dikkati göstermeleri gerekmektedir.

 

TRAFİK CEZASI TUTANAĞI SGK’YA GÖNDERİLECEK

 

Ticari araçların trafik cezaları, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan trafik denetimleri sonucu, trafik idari para cezası karar tutanağı düzenlenerek sürücünün yüzüne karşı tebliğ edilebilmektedir.

Bu bağlamda kullanım amacı ticari olan araçların;

  • Aracın plakası,
  • Sürücünün T.C. Kimlik Numarası, Adı ve Soyadı
  • Cezanın düzenlendiği yer, il, ilçe
  • Cezanın düzenlendiği birim ve cezanın düzenlendiği tarih

bilgileri elektronik ortamda SGK’ya  bildirilecektir. SGK da bu bilgiler üzerinden kaçak sigortalıları yakalayacaktır..

 

235 TL TRAFİK CEZASI 8.118 TL SGK CEZASI DOĞURABİLİR

 

Hız sınırını %10-30 gibi aşmanız durumunda  trafik polisi 235 TL ceza yazacaktır. Aynı zamanda bu ceza tutanağındaki bilgiler SGK’ya gönderilecektir.

SGK’da ticari araçtaki şoför sigortasız ise SGK kaydı (giriş bildirgesi) niye yok? Bunun için 4.059,00 TL, o ayki prim belgesinin süresi de geçirilmiş ise o ay için de 4.059,00 TL ceza. Topladığımızda 8118 TL SGK cezası. Bu da örneğimizdeki trafik cezasının 34,5 katını aşıyor.

Ceza bununla da sınırlı değil! Eğer ki SGK, şoförün daha uzun süreli çalıştığına kanaat getirirse her ay için 4.059,00 TL ceza kesebilecektir.

 

 

25.01.2018 tarih 2018/4 sayılı Sgk Genelgesi Tam Metni

 

 

İsa Karakaş, TürkiyeGazetesi

Tags: