06 Şub Vergi Konularında Otomatik Bilgi Değişimi Başladı
Vergi Konularında Otomatik Bilgi Değişimi Başladı
2017/10969 sayılı BKK ile “Vergi Konularında Karşılıklı İdari Yardımlaşma Sözleşmesi”nin çekince ve beyanlarla birlikte onaylanması uygun
bulunmuştur.
Sözleşmede öngörülen idari yardımlaşma yöntemleri; bilgi değişimi, eşzamanlı vergi incelemeleri, yurt dışı vergi incelemeleri, tahsilatta
yardımlaşma ve tebligattır.
Sözleşme kapsamında başvuran Devletin talebi üzerine, vergi mükellefinin mal varlığının bulunduğu Devlet kendi vergi alacağı imiş gibi tahsil etmek için gerekli girişimlerde bulunabilecektir.
Sözleşme, Türkiye açısından yürürlüğe girdiği tarihte var olan vergi alacaklarına uygulanmayacaktır.
Taraf ülkeler arasında vergi konularındaki idari yardımlaşma faaliyetlerinin geliştirilmesinin amaçlayan Vergi Konularında Karşılıklı İdari Yardımlaşma Konvansiyonu (“Sözleşme), 1988 yılında OECD ve Avrupa Konseyi tarafından ortaklaşa geliştirilmiş, 2010 yılında tadil edilmiştir.
Sözleşme, her tür vergi için kullanılabilen, kapsamlı ve çok taraflı BİR araçtır. G20 ülke liderlerinin 2009 Londra Zirvesi’ndeki çağrısından sonra, Sözleşme’ye daha çok sayıda ülke taraf olmaya başlamıştır. 2010 yılında tadil edilen Sözleşme metni, 1 Haziran 2011’de imzaya
açılmıştır.
2016 yılı Şubat ayında G20 ülke liderleri, daha çok sayıda ülkenin anlaşmaya taraf olması için yaptıkları çağrılarını yenilemiştir. Bugün itibariyle 116 ülke sözleşmenin tarafıdır, ülkelerin listesi ekte verilmiştir.
Raporlama kapsamına sadece kişilere ait hesaplar değil aynı zamanda kurumlara ait hesaplar da girmektedir. Ortak Raporlama Standardı (CRS-Common Reporting Standard) açısından finans kuruluşlarındaki (banka, sigorta şirketleri vb. mali kuruluşlar) mevcut hesaplar yanında yeni açılacak hesaplar da dikkate alınacaktır.
Türkiye, bilgi değişimi için gerekli elektronik alt yapı çalışmalarını tamamladıktan sonra ilk defa 2017 yılı mali hesaplarına ilişkin bilgileri 2018 yılından itibaren diğer ülkeler ile paylaşmaya başladı.
Örneğin, İsviçre’deki bir bankadaki mevduat hesabında parası bulunan ve Türkiye’de yerleşik bir kişinin bankadaki hesaplarına ilişkin bilgiler İsviçreli banka tarafından önce İsviçre Vergi İdaresine bildirilecek, ardından da İsviçre Vergi İdaresi Türk vatandaşına ait banka bilgilerini (hesabın açılma tarihi, hesapta bulunan varlığın tutarı vb.) Türk Vergi İdaresi ile paylaşacaktır.
Eğer bu kişi söz konusu bankadaki mevduat hesaplarından elde ettiği kazançları geçmişte beyan edip Türkiye’de vergisini ödedi ise bu
durumda vergisel açıdan herhangi bir sorun yaşanmayacağı düşünülmektedir. Ancak, söz konusu Türk vatandaşı yurtdışı kazançlarını daha
önce beyan etmediyse ve Ortak Raporlama Standardı (CRS-Common Reporting Standard) sonrasında Türk Maliyesi bu durumu tespit edebileceğinden dolayı vergi cezaları dahil tarhiyat ile karşılaşma ihtimali bulunmaktadır.
Sözleşme ile ilgili Türkiye gelişmeleri ve kapsamı aşağıda belirtilmiştir.
1- Sözleşme’nin İmzalanması
Türkiye, çok taraflı bir sözleşme olan ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ile Avrupa Konseyi’nin öncülüğünde hazırlanıp birçok ülke tarafından imzalanan “Vergi Konularında Karşılıklı İdari Yardımlaşma Sözleşmesi”ni 3 Kasım 2011 tarihinde imzalamıştır. Türkiye’nin imzaladığı metin, tadil edilen metindir.
2- Sözleşmenin TBMM’nce Uygun Bulunması
20.05.2017 tarih ve 30071 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7018 sayılı “VERGİ KONULARINDA KARŞILIKLI İDARİ YARDIMLAŞMA SÖZLEŞMESİNİN ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN” ile n çok taraflı bir anlaşma niteliğindeki “Vergi Konularında Karşılıklı İdari Yardımlaşma Sözleşmesi” nin çekince ve beyanlarla birlikte onaylanması uygun bulunmuştur.
3- Sözleşmenin BKK ile Onaylanması
26 Kasım 2017 tarihli ve 30252 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2017/10969 sayılı BKK ile 7018 sayılı Kanunla onaylanması uygun bulunan Vergi Konularında Karşılıklı İdari Yardımlaşma Sözleşmesinin İlişik Çekince ve Beyanlarla Birlikte Onaylanması uygun
bulunmuştur.
4- Sözleşmenin Kapsamı
Vergi kayıp ve kaçağı ile mücadele etmek için Sözleşmeye taraf ülkeler arasında öngörülen kapsamlı işbirliği yöntemleri arasında
✓ Bilgi değişimi,
✓ Eşzamanlı vergi incelemeleri,
✓ Yurt dışı vergi incelemeleri,
✓ Tahsilatta yardımlaşma
✓ Tebligat
konuları yer almaktadır.
5- Üçüncü Ülke Yurttaşlarının Durumu
İdari yardımlaşma taraf ülkelerin mukim ve vatandaşları ile sınırlı olmayıp, üçüncü ülke mukim ve yurttaşları da Sözleşmenin kapsamındadır.
6- Sözleşme kapsamında olan vergiler
Türkiye koyduğu çekincelerle Sözleşmenin Türkiye açısından kapsayacağı vergileri
✓ Gelir vergisi
✓ kurumlar vergisi
✓ Katma değer vergisi
ile sınırlı tutmuştur.
Vergi alacağı” terimi, bu vergilerle ilgili borçlanılan, ancak henüz ödenmemiş olan herhangi bir tutardaki vergiyi, bu verginin faizini, borçla ilgili idari para cezalarını ve tahsilat masraflarını ifade etmektedir.
7- Türkiye’nin Sözleşme Kapsamına Dahil Etmediği Vergiler
Türkiye aşağıdaki vergilerle ilgili yardım sağlamama hakkını saklı tutmuştur.
✓ Bir Tarafın politik alt bölümleri veya mahalli idareleri adına gelir, kazanç, sermaye değer artış kazancı veya net servet üzerinden alınan vergiler
✓ Genel yönetime veya kamu hukukuna göre kurulmuş sosyal güvenlik kurumlarına ödenecek zorunlu sosyal güvenlik primleri
✓ Emlak, veraset veya intikal vergileri,
✓ Gayrimenkul mallar üzerinden alınan vergiler,
✓ Tüketim vergileri gibi mal ve hizmetler üzerinden alınan özel vergiler,
✓ Motorlu taşıtların kullanımı veya mülkiyeti üzerinden alınan vergiler,
✓ Motorlu taşıtların dışında menkul malların kullanımı veya mülkiyeti üzerinden alınan vergiler,
✓ Diğer her tür vergi;
8- Vergi Suçlarının Durumu
Sözleşme, “Cezai Konularda Avrupa Karşılıklı Yardımlaşma Anlaşması” ile çatışma ihtimalini bertaraf edebilmek amacıyla vergi suçları ile ilgili yardımlaşmayı kapsam dışında tutmuştur.
9- Sözleşmenin Yürürlük Tarihinden Önceki vergi Alacaklarına Uygulanmaması
Sözleşme Türkiye açısından yürürlüğe girdiği tarihten önce doğan vergi alacaklarına uygulanmayacaktır.
10- Yurtdışı Vergi İncelemeleri/ Türkiye’de Diğer Devletlerce Vergi İncelemesi Yapılması
Başvuran Devletin yetkili makamının talebi üzerine, talepte bulunulan Devletin yetkili makamı, başvuran Devletin yetkili makam temsilcilerinin, talepte bulunulan Devletteki bir vergi incelemesinin uygun bir bölümünde bulunmalarına izin verebilecektir. (md. 10)
Dolayısıyla bu düzenleme kapsamında, Türkiye’de bulunan mükellefler, Sözleşme kapsamında taraf ülkelerin vergi idarelerinin vergi incelemelerine de muhatap olabileceklerdir. Aynı şekilde Maliye Bakanlığı Vergi Müfettişleri, Sözleşmeye taraf ülkelerde vergi incelemesi
yapabileceklerdir.
11- Vergi Alacaklarının Tahsili
Sözleşme kapsamında başvuran Devletin talebi üzerine, vergi mükellefinin mal varlığının bulunduğu Devlet kendi vergi alacağıymış gibi tahsil etmek için gerekli girişimlerde bulunabilecektir. (md. 11)
Taraflar arasında aksi kararlaştırılmadıkça, başvuran Devlette cebri icraya izin veren bir belgenin konusunu oluşturan ve dava konusu edilmeyen vergi alacaklarına uygulanacaktır.
12- Bilgi Gizliliği
Bir Tarafın bu Sözleşme kapsamında elde ettiği herhangi bir bilgi gizli tutulacak ve bilgiyi sağlayan Tarafın iç mevzuatında öngörülen koruma tedbirleri ile uyumlu olarak, kişisel bilgilerin korunmasında gerekli görülen düzeyde, bilgiyi alan Tarafın kendi iç mevzuatı kapsamında elde ettiği bilgiler gibi, korunacaktır.
Sözleşme imzalayan ülkelerin listesi