06 Eki Yeterlilik Belgesi Zorunlu 143 Meslek
5544 sayılı Meslekî Yeterlilik Kurumu Kanunun ek 1 inci maddesi uyarınca, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından belirlenen mesleklerde mesleki yeterlilik belgesi olmayan kişilerin çalıştırılması yasak.
Mesleki Yeterlilik Kurumu belge zorunluluğu getirilen mesleklere ait listeleri ise Meslekî Yeterlilik Kurumu Meslekî Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ ekinde yayımlıyor. Kurum şimdiye kadar bu konuda 5 kez tebliğ yayımladı.
En son 3 Ekim 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile de 26 meslek için belge zorunluluğu getirildi.
Dolayısıyla mesleki yeterlilik belgesi sahibi eleman çalıştırılması zorunlu meslek sayısı 143 oldu.
Belge Şartı Aranmayanlar
3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre ustalık belgesi almış olanlar ile Millî Eğitim Bakanlığına bağlı meslekî ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin meslekî ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için birinci mesleki yeterlilik belgesi şartı aranmıyor.
Belgesiz Eleman Çalıştırılırsa Ne Olur ?
Mesleki yeterlilik belgesine sahip eleman çalıştırma zorunluluğu bulunan mesleklerde belgesiz eleman çalıştırdığının iş müfettişleri tarafından yapılan denetimlerde tespit edilmesi halinde ,işveren veya işveren vekiline belgesiz çalışan kişi başına 775 TL idari para cezası uygulanmaktadır.
Belge ve Sınav Ücreti Devlet Tarafından Karşılanıyor
Tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfında yer alan mesleklerde Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu kapsamında mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazanan kişilerin sınav ve belge ücretleri belirli şartlarla İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmakta olup, bu konudaki ayrıntılı bilgiye de Kurumun web sitesindeki Sıkça Sorulan Sorular / Teşvik kısmından ulaşılabilir.