13 Haz Yurtdışı E-Ticaret Sitelerine Stopaj
Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye’de e-ticaret hizmeti verip herhangi bir mükellefiyeti olmayan firmalara vergi getirileceğini açıkladı.
Türkiye’de mükellef olan internette satış yapan firmaların düzenleme dışında kalacağını vurgulayan Ağbal, merkezi yurtdışında olan bir internet sitesi eğer Türkiye’de mükellef değilse alışveriş yapılırken belli bir oranda stopaj kesileceğini söyledi.
Elektronik ortamda bankalar üzerinden yapılan para transferlerine göre kesinti uygulanacak. Türkiye’nin bankacılık sisteminde yıllardır gerçekleştirdiği sıkı denetimlerin bir geri dönüşü olarak ödemelerin denetiminde yeni bir kriter daha getirilecek. Türkiye’den bankaların belirlenen şirketlere yapacağı ödemeler üzerinden doğrudan bir stopaj kesintisi yapması istenecek ve karşı tarafa ödeme eksik olarak geçecek. Böylelikle de vergileme kısmen de olsa sağlanmaya çalışılacak.
Elektronik ortamda bankalar üzerinden yapılan para transferlerinde yurtdışı kaynaklı yapılacak ödemeler için stopaj kesilmesi sistemini getireceklerini açıklayan Ağbal, “Örneğin İrlanda’da faaliyet gösteren bir internet sitesi var. Türkiye’de işyeri yok. Türkiye’de yapılan işlemler var. Normalde vergileme hakkı Türkiye’de. Biz de Türkiye’den yurtdışına gidecek paralardan stopaj keseceğiz. Yurtdışındaki kuruluşa ödemeyi yaparken bankaya (bu firmaya yapılacak her türlü işlemde otomatik olarak keseceksin) diyeceğiz” dedi.
İlk etapta tüketiciye yansıyan bir durum olmayacakmış gibi görünse de yurt dışı alışveriş şirketleri ödemelerini eksik almaya başlayınca doğal olarak ya Türkiye’ye ürün gönderimini durduracak ya da Türkiye’deki müşterilerine bu kesintiyi de yansıtmaya başlayacak. Bu nedenle de kredi kartı, havale gibi durumlar fark etmeksizin kesintiler yapılacak.
Bu proje yürürlüğe geçince Amazon gibi vergilemeden kaçmayan şirketlerde bir sorun yaşanmayacak ancak özellikle booking.com, ebay.com, alibaba.com, aliexpress.com ve Çinli e-ticaret sitelerinin fiyatlarında bir güncellemeye gitmesi muhtemel gibi görünüyor. Bu arada Maliye Bakanlığı e-ticaret alışverişlerinin denetimi için 100-200 kişiden oluşan bir ekip de kuracakmış.
Kaynak:Hürriyet