2015 Yıl Sonu Dikkat Edilecek Konular

2015 Yıl Sonu Dikkat Edilecek Konular

Yazarkasa-Pos

Halk arasında sabit yazar kasa olarak bilinen Ö.K.C’ların (Ödeme Kaydedici Cihaz), yine halk arasında EFT-POS, Yeni Nesil Yazar Kasa, Yazarkasa-Pos olarak da bilinen, mevzuatta ise basit ve bilgisayar bağlantılı yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar olarak tanımlanan cihazlara 31 Aralık 2015’e kadar geçilmesi mecburi.

Mükelleflerin, 1 Ocak 2016 tarihi itibarı ile yeni nesil ÖKC’den bağımsız banka POS cihazlarını kullanmaları mümkün bulunmamaktadır. Bu sayede Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi kaybını daha aza indirmeyi amaçlarken aynı zamanda vergi yönetimini ve KDV mükelleflerinin mali bilgilerini Kurumdan anında takibini sağlamış olacaktır.

Bu tarihten itibaren yeni nesil ÖKC kullanmayanlar hakkında işlem yapılacağından ve yıl sonu büyük bir yoğunluk yaşanacağından, ilgililerin biran önce cihazı temin edip ayarlarını yaptırtarak geçişlerini tamamlamalarını hatırlatırım.

 

E-Tebligat

Kurumlar Vergisi mükellefleri, ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden Gelir Vergisi mükellefiyeti bulunan tüm mükellefler, 31 Aralık 2015 tarihine kadar başvuruda bulunarak, elektronik tebligat adresi almak ve elektronik tebligat sistemini kullanmak zorunda.

Burada en çok özeni Tüzel Kişi kurumlar göstermeli.

Gerçek Kişi mükelleflerin e-tebligat başvuruları, mevcut şifreleri ile Mali Müşavirleri tarafından online olarak yapılabilmekte.

Ancak şirketlerde, bu başvuruyu ilgili FORM ile bizzat şirketin kanuni temsilcileri veya bu hususla ilgili özel yetki içeren vekaletnameyle yetkili kılınan kişiler tarafından yapılabilir.

Dolayısı ile şimdiye kadar çıkarılan vekaletnamelerde bu özel yetkiyi içeren ibare olmadığı için Mali Müşavirlerin başvuruları vergi daireleri tarafından kabul edilmemekte.

Yeterli duyurunun yapılmaması, sistemin işleyişindeki bazı aksaklık ve eksikliklerin bulunması nedeni ile yıl sonu büyük bir yoğunluk yaşanacağından, özellikle şirket yetkililerinin bizzat ya da yeni tanzim edilecek uygun vekaletname ile yetki verilenlerin biran önce başvuruyu yapmalarını tavsiye ediyorum.

 

İşyerlerinde, İşveren veya işveren Vekili tarafından yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri

29 Haziran 2015 Pazartesi tarihli 29401 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan YÖNETMELİK ile, Ondan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin işveren veya işveren vekili tarafından yürütülebilmesi sağlanmıştır.

İşyerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütmek isteyen işveren veya işveren vekillerinin İSG-KATİP üzerinden sisteme kaydolmaları, yetki verilmiş kurumlardan online eğitim almaları, Çalışan başına aylık en az 10 dakika ayırma zorunluluğu bulunmaktadır. Ancak isterse işveren veya işveren vekilleri, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin tamamını ya da bir kısmını hizmet alımı yolu ile de  temin edebilir.

Bu Yönetmelik kapsamında; işveren veya işveren vekillerine verilecek eğitimin programı, asgari EK-1’de belirtilen konuları içerir. Eğitim programları açıköğretim yoluyla düzenlenir. Ders içerikleri; uluslararası standartlara uygun, yazılı, işitsel ve görsel materyallerle desteklenmiş bir şekilde hazırlanır. Eğitim, EK-1’de yer alan eğitim konularındaki içeriği okuyup, anlayıp, özümsemeye yetecek makul bir süreye göre tasarlanır. Bu süre her hâlükârda EK-1’ de yer alan ders saatlerinin toplamından az olamaz. Sınavda, 50 ve üzeri puan alan işveren veya işveren vekili adaylar başarılı sayılarak eğitimi tamamlama belgesi düzenlenir. Eğitim, sınav ve belgelendirmeyi kapsayan ücret; net asgari ücretin üçte birini geçmemek koşuluyla, Bakanlıkla üniversiteler arasında yapılan protokolde belirlenir ve katılımcılar tarafından ödenir.

İşyerinin tehlike sınıfının değişmesi ve/veya çalışan sayısının 10 ve üzerine çıkması durumlarında,altmış gün içerisinde 29/12/2012 tarih ve 28512 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda görevlendirmeler yapılır.

Konu ile ilgili mecburiyeti yerine getirmek amacıyla, İSG hizmetlerini kendi yürütmek isteyen işverenlere, yıl sonuna kadar başvuru yapıp, eğitimleri ve sınavı tamamlayarak belge alınmasını ve işyeri personeline gerekli eğitimi vermelerini hatırlatırım.

 

İşçi Özlük Dosyaları

4857 sayılı İŞ KANUNU 75. Maddesi uyarınca işveren çalıştırdığı her işçi için işçi özlük dosyası düzenlemek zorundadır. Özlük dosyası olmaması cezayı gerektirmekle birlikte, ayrıca özlük dosyasında bulunması zorunlu olan belgeleri düzenlememek veya zamanında ilgili kuruma vermemek de ayrıca cezayı gerektirmektedir. Bazı belgelerin bulunmaması doğrudan idari para cezası gerektirmemekle birlikte, hem denetimlerde, hem de ihtilaflı hallerde ispat için bulundurulması gerekir.

İşçi Özlük Dosyası nedir, nasıl oluşturulur, nelerden oluşur ve örnek formlara BURADANulaşabilirsiniz.

Artan denetimler neticesinde sıkça duyulan bu konunun, işçi çalıştıran tüm mükellefler ve ilgili ön muhasebe elemanlarınca Mali Müşavirleri ile eş güdümlü olarak yıl sonuna kadar tamamlanmasını tavsiye ediyorum.

 

 

Kaynak : hakandoyuran.com