15 Ara Güven Damgası
GÜVEN DAMGASI NEDİR?
Resmî Gazete’nin 6 Haziran 2017 tarihli nüshasında yayınlanan Elektronik Ticarette Güven Damgası Hakkında Tebliğ ile e-ticaret siteleri için yeni bir sisteme geçilmiştir. Başvuruda bulunan e-ticaret siteleri tebliğ uyarınca denetlenecek ve denetim sonucunda uygunluk taşıyan e-ticaret sitelerine “Güven Damgası” verilecektir. E-ticaret sitesinde yayınlanan güven damgası logosuna tıklanarak www.guvendamgasi.org.tr sitesine doğrulama sağlanacak ve tüketiciler bilgilendirilecektir. Güven Damgası (GD) konusunda Ticaret Bakanlığı tarafından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye’deki tek Güven Damgası Sağlayıcısı (GDS) olarak yetkilendirilmiştir.
Güven Damgası, bu logoyu taşıyan web sitesinin tebliğ uyarınca asgari şartlara sahip olduğunu, menşeini, iletişim bilgilerini, belirli hakları müşterilere ve tüketicilere sağladıklarını ve belirli bir güvenlik standardına denetim anında uyulduğunu gösterir. Bu açıdan tüketici ya da müşteri, kaynağı belirsiz web sitelerinden değil güven damgası almış e-ticaret sitelerinden daha güvenle alışveriş yapabilecektir. Güven Damgası zorunlu bir hizmet değildir. E-ticaret sitelerinin başvurusu ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından değerlendirme süreçleri yürütülür.
KİMLER ALABİLİR?
Güven damgası almak isteyen ve Elektronik Ticarette Hizmet Sağlayıcı ve Aracı Hizmet Sağlayıcılar Hakkında Yönetmelik kapsamında bulunan aracı hizmet sağlayıcı ile kendine ait elektronik ticaret ortamında faaliyet gösteren hizmet sağlayıcılar başvurabilir.
BAŞVURU NASIL YAPILIR?
BAŞVURU DEĞERLENDİRMESİ
TAHSİSİ NASIL OLACAK
ÜCRET TARİFESİ
Başvuran e-ticaret siteleri işlem adedine göre düşük, orta ve yüksek olmak üzere üç ayrı kategoride değerlendirilmekte ve başvuru ücreti de bu kategorilere göre farklılık göstermektedir. Tahsisi öncesinde yapılacak kontrollerin süresi kategoriler arası fiyat farkını meydana getirmektedir. Bu kategoriler e-ticaret sitelerinin yıllık kredi kartı işlem hacmine göre belirlenmiştir. Son bir yıllık kredi kartı işlem hacminin belirlenmesi için Bankalararası Kart Merkezi (BKM) A.Ş. ile bir sistem entegrasyonu yapılmıştır.
Başvuru adımlarından “Gerekli Evrakların Sisteme Yüklenmesi” kısmında başvuruda bulunduğunuz e-ticaret sitesi için hangi kategoriye düştüğünüzü ve bu doğrultuda ödemeniz gereken tutarı öğrenebilirsiniz. Güven damgası başvurusunda belirtilen kategori kapsamında ödeme, ticari unvan ile ilgili hesaba yapılmalı ve açıklama kısmına da Güven Damgası-MersisNo yazılmalıdır. Ardından dekont sisteme yüklenmelidir. Ödeme bilgileri değerlendirme sürecinde tarafınıza e-posta ile bildirilecektir.
İşlem Sayısı | Ücret Tarifesi |
|
Düşük İşlem Hacmi | 0 – 20.000 | 3.000 TL |
Orta İşlem Hacmi | 20.000 – 1 Milyon | 5.000 TL |
Yüksek İşlem Hacmi | > 1 Milyon | 15.000 TL |
- Kdv hariçtir.
Geçerlilik süresi 1 yıldır. Yenilemek isteyen e-ticaret sitesi başvurusunu yenilemelidir.
Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun
Elektronik Ticarette Güven Damgası Hakkında Tebliğ
E-Ticaret sitelerine 2017 yılında yayımlanan tebliğ ile ETBİS (Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi) kayıt zorunluluğu getirilmişti. İlgili yazıya buradan ulaşabilirsiniz.